Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Firenze

 • Fabelagtige Firenze

  (Bedømt af 56 personer)
  I Firenze får du det hele: godt vejr, god mad, smuk arkitektur og ikke mindst spændende historie. At byen samtidig er beliggende i et af de smukkeste områder af Italien, nemlig Toscana, er bare endnu en grund til at besøge den blomstrende renæssanceby.
  Se hele rejsetippet
 • Noma ved S.Croce

  26.12.13: Michael Pedersen
  Nu er jeg ikke den, der sprøjter selfies ud på Facebook, og jeg tager heller ikke billeder af mad. Det sidste er jeg lidt ærgerlig over, når jeg tænker på min og min kærestes oplevelse på Trattoria Pallottino i Firenze, nærmere bestemt Via Isola delle Stinche et stenkast fra Piazza S.Croce.
  Se hele rejsetippet
 • Firenze - buen med det hele

  (Bedømt af 1 person)
  12.04.12: AW
  Firenze skal bare opleves. Den har alt lige fra mange smukke kirker til store forretninger og utallige spisestder.

  Vi boede ca 10 km uden for Firenze gennem FDM.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Firenze

Rejsetips af samme forfatter

En rejse værd for krop og sjæl
Rejsetips indsendt af:
Anette Demuth
Ringsted
28. okt. 2008
Vinderrejsetip December 2008

En rejse værd for krop og sjæl

Første gang jeg var i Firenze var i 1991 på en studietur med Danmarks Lærehøjskole i forbindelse med min efteruddannelse, - og hvilken kunst og kultur, der mødte mig der, det havde jeg ikke drømt om. Efter en uges faglige oplæg, studiebesøg i institutioner og besøg i mange af byens kulturattraktioner fra renæssancens tid, var jeg helt sikker på, jeg ville vende tilbage.
Udsigt ud over Firenze
Udsigt ud over Firenze

Det blev til mange ture til Firenze

Det blev til rigtig mange ture til Firenze, og jeg har nok svært ved at forestille mig et år uden at besøge byen. Vil du en tur ud og nyde den toscanske stemning, kan jeg anbefale dig at overnatte hos Inger og Ole på La Mimosa.

Mine rejsetips jeg her vil videregive handler primært om det, du ikke kan læse i de traditionelle rejseguides eller finde på nettet, men nogle af de små sjove og uforglemmelige opdagelser, jeg har gjort mig på mine mange besøg i Firenze.

Jeg kan ikke som H. C Andersen i sit eventyr, om drengen der blev ført rundt om natten af metalsvinet give dig den intense oplevelse af Firenze, som han formåede i sit eventyr “Metalsvinet“; men vil i stedet føre dig rundt i byen på mange af de dejlige piazzaer, hver med sit særpræg - store som små - Og vi når langt fra alle i mit eventyr,- du skal jo også selv have lov til at udforske byen .
Det gamle osteria.
Det gamle osteria.

Piazza di Santa Maria Novella

Jeg vil starte mit eventyr på en hyggelig plads tæt ved stationen med den smukke Maria Novella kirke, hvor ikke mindst ungdommen mødes dag og aften. Desværre har den de sidste år været under restaurering - så den virker lidt rodet. Men små hyggelige hoteller ligger i de små sidegader og trattoriaerne i området tilbyder et måltid mad, der er til at betale sig fra, prøv f.eks. Trattoria al Trebbio, Via delle Belle Donne 47, et rigtig hyggeligt trattoria med et godt menukort og en fin betjening.

På vej til domkirken smutter vi lige ned ad en sidevej og nyder synet af nogle lokale florentinere, der har sat sig til rette foran byens ældste trattoria, et lille spisested og utrolig særpræget. I baren står der nogle mænd– for kvinder går ikke ud som her hjemme, og går du forbi mændene, hen til en lille ”hønsestige”, der fører ned til højre, ender du nede i en lille gammel særpræget kælder med alskens udsmykning. Et måltid mad kan du få, men kan du ikke italiensk, skal du ikke være sikker på, du har bestilt det, du tror du har, og prisen kan også snyde lidt, men til gengæld lover jeg dig en oplevelse, du ikke glemmer.
Piazza del Duomo
Piazza del Duomo

Piazza del Duomo

Et fantastisk syn med Duomoen, Campanilen og Dåbskapellet med ”Paradisets Port”, finder du på denne plads. Efter at være gået rundt om de smukke bygninger et par gange, står jeg lidt i kø for at komme ind i domkirken, hvor det ikke koster noget at komme ind. I morgen klokken 9 lige inden de åbner, står jeg her igen for at undgå køen, og vil så gå de 463 trin op i Brunelleschis kuppel, for at nyde det storslået syn af kuplen indefra med Vasaria fresco ”Dommedag”, og derefter går jeg videre op for at skue ud over hele Firenze og dens omegn. En storslået oplevelse, men bestemt ikke for gangbesværede og folk med dårligt hjerte.
Piazza della Signoria
Piazza della Signoria

Piazza della Signoria

Så er det byens rådhus - Palazzo Vecchio og Uffizierne, der skal besøges. Byens rådhus rummer så mange spændende ting, at det er en hel formiddag værd - du kan besøge det gamle renæssancepalads og på en guidetur møde hertugen eller hertuginden, du kan fordybe dig i de mange fresker der er på væggene - eller booke dig på en af de aktiviteter, der er for børn og voksne: lav din egen fresco, mød hertuginden og hør om hendes liv eller måske lær at arbejde med perspektivering. Du kan bestille tid hjemme fra, gennem en lokal guide eller blot se, hvad de har at byde på, når du står på museet.

En af mine stor oplevelser, er da jeg selv prøvede at lave min egen fresco. Male vådt i tørt lige som Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli og alle de store kunstnere gjorde. I dag giver det en helt anden mening og oplevelse for mig, at stå inde i kirkerne og kikke op i lofterne og betragte de flotte udsmykninger, og ikke mindst vide, hvilket arbejde der ligger bag.
Køen til Uffizierne
Køen til Uffizierne

Et besøg i Uffizierne...

...giver en kunstoplevelse, der ikke kan beskrives. Uffizierne - de gamle kontorer fra Mediciernes tid rummer uanede kunstskatte, men vil du undgå at stå i kø i flere timer for at komme ind, så bestil billetter hjemmefra, det kan du gøre over nettet.

Om aftenen går du ved 21- tiden en tur ned til Uffizierne og ved indgangen af den store arkade ned til Arnofloden, står der en ung mand med sin veninde. Han spiller guitar, og hun danser til. En musik-oplevelse af de store - og du bestemmer selv prisen, afhængig af hvor meget, du lægger i den tomme guitarkasse eller måske køber du en cd, men til gengæld, får du lov til at nyde Erik Claptons ” Tears of Heaven ” eller de gamle Simon og Garfunkels melodier sammen med andre turister - de lokale florentiner og en arbejdsløs – en musik så smukt og med en lyd, der kun kan opleves, dette p.g.a. den akustik loggiaen ned til Arnofloden giver.
Piazza di Santo Spirito
Piazza di Santo Spirito

Piazza di Santo Spirito

Vi fortsætter over Arnofloden via broen Ponte Vecchio - også kaldet guldsmedebroen p.g.a. den alene omfatter smykkeforretninger, der fortrinsvis sælger guldsmykker. Efter vi her har haft fornemmelsen af at være turister, går vi til højre på den anden siden af broen forbi det stor Palazzo Pitti og Boboli-parken, og vi når så mit åndehul pzza S Spirito, hvor lokale florentiner mødes i trattoriaer, barer eller blot sidder sammen ved springvandet og nyder den ægte italienske atmosfære med ro og nærvær. En enkelt gang, var jeg heldig at komme der, til det lokale økologiske marked. Et godt spisested, hvor du kan sidde og nyde stemningen på pladsen er Borgo Antico, hvor du kan opleve, at den lokale Chianti Classico kan være husets vin.
Davidstatuen på Piazzale Michelangelo
Davidstatuen på Piazzale Michelangelo

Piazzale Michelangelo

En sand udsigtspost ud over Firenze, er at stå og skue ud over byen sammen med Michelangelos Davidstatue. Hvis du er til vandreture, så gå en frisk spadseretur på godt en halv time op på pladsen og fortsæt eventuelt turen til den smukke romanske kirke San Miniato al Monte.

Husk lige at tage vand med hjemmefra, du trænger til væske, og du får lov til at betale for den her på pladsen.
Santa Croce
Santa Croce

Piazza di Santa Croce

Vælg Ponte alle Grazie når du går tilbage til byen, så kan du få det smukke syn af Ponte Vecchio på afstand, og du ender så på Pzz. S. Croce, hvor du kan hvile dine trætte ben, ved at sætte dig på pladsen på en af de bænke, der er. - Det er nok den eneste piazza, jeg har set, hvor der er bænke, uden det er i forbindelse med et traktørsted.

Et besøg i kirken er det værd at give sig tid til. Vi er kommet til læderområdet og i selve kirken kan du se Galileis og Michelangelos grave, samt andre kendte kultur og kunstskatte. Inde i kirken er der indrettet arbejdende læderværksted, som er i gang på hverdagene, og du kan købe dig en taske eller et bælte. Du kan selvfølgelig nøjes med at kikke, og så finde dig en taske eller bælte i en af de forretninger med lædervarer, der er ude på pladsen - og til en lidt anden pris.

På min vej til næste piazza skal jeg lige omkring to spændende legetøjsforretninger og have en gave med hjem til barnebarnet. Så fra piazza S. Croce går jeg op ad Borgo dei Greci, hvor jeg finder trælegetøjsforretning www.bartolucci.com – den er nem at kende fordi, der er udstillet en stor træbil og de mange sjove træure tikker, så det er en sand fryd.

Jeg fortsætter nu til rådhuspladsen for at finde Via dei Cimatori 21, hvor Città del sole ligger. En forretning med meget spændende legetøj og spil i naturmaterialer. En rigtig ”leg og lær” forretning for børn i alle aldre.
Piazza della Santissima
Piazza della Santissima

Piazza della Santissima Annunzienta

Lidt nordøst for Firenze bymidte vil vi nu besøge Spedale degli Innocenti – hospitalet hvor mødre i 1500 – tallet der var kommet galt af sted og havde fået et uønsket barn, anonymt kunne aflevere sit barn der, og nonnerne i børnehjemmet tog sig kærligt af det. Sjovt nok – i dag er der stadig mange florentiner, der bærer efternavnet Innocenti (uskyldig), som stammer fra den tid.
Mercato Centrale
Mercato Centrale

Piazza Mercato Centrale

Vi er nu kommet til det store lukkede marked, som vi nordboer ynder at gå rundt i – se blot på billedet. Husk at komme tidligt for de lukker ved middagstid. Jeg har tænkt mig ud over at købe lidt frisk frugt – skal jeg lige have noget toscansk olivenolie og måske et glas trøfler med hjem.

Vi går lige en tur rundt på piazzaen for at se, hvad de mange trattoriaer, der omkrandser pladsen har på menukortet. Men det ender nok med, at vi skal på Za-Za. www.trattoriazaza.it . Et rigtig hyggeligt og dejligt sted at spise, nede i hjørnet af pladsen, men det er ofte en god ide at bestille bord, da der nemt kan være ventetid. Hvis vi er en stor gruppe, der skal spise foregår det inde, hvor der også er hyggeligt, men hvis vejret er til at sidde ude, bestiller vi bare bord i mindre grupper.
Lorenzomarkedet
Lorenzomarkedet

Piazza di San Lorenzo

Vi er nu nået til et af de store turistmarkeder med alt hvad hjertet begærer, flere gader med boder der pakkes sammen ved aftenens komme. Læder- og skindvarer, tørklæder, ”rolexure”, t-shirt, sko, smykker osv. Du kan gøre et kup, eller du kan falde i turistfælden, men sjovt er det.

Lorenzokirken der ligger ved pladsen, skal du ikke gå fejl af – der gik lang tid inden jeg fandt ud af, at der inde i den umiddelbare kedelige bygning fandtes den smukkeste blå himmel i et halvrund kuppelformet loft. I kirken er også den danske helgenkårede anatom, geolog og biskop Niels Steensen begravet i Steno-kapellet i en romersk sarkofag. På sarkofagen ligger der små sedler med bønner og takkebreve, der vidner om de mange danskeres besøg i kirken, jeg vil nu nøjes med at tænde et lys.
Maskemesteren på Via Faenza 72
Maskemesteren på Via Faenza 72

Mere om Lorenzo området

Ristorante Pizzeria Lorenzo de Medici på Via del Giglio er endnu et godt trattoria, hvor vi spiser godt, men det må blive i morgen, eller måske er det Lobs en rigtig spændende fiskerestaurant på Via Faenze 75, vi skal spise på.

På vej op til den næste piazza går jeg op ad Borgo S. Loerenzo, for der ligger der en lille cafe på højre hånd lige inden vi når piazza Duomo, hvor jeg kan købe den traditionelle og lækre ”pan forte kage”. Den er dyr, men skal med hjem til Danmark.

Vi er i et utrolig spændende område og en tur til maskemesteren på Via Faenza 72 giver os også lige et indblik i teaterverdenen – det koster ikke noget at kikke, og det er han vant til. www.alicemasks.com
Isbaren på Via del Corso
Isbaren på Via del Corso

Små gade og sjove forretninger i Lorenzo

Lorenzo-området og de små gader har en mase små sjove forretninger – ”tingel-tangel” forretninger har vi døbt dem – der kan købes tørklæder, slips, assessories. Det er sjovt at købe et flot hårspænde til 4 Euro, og så komme hjem og se dem ligge hos damefrisøren til 150 kr. Måske skal vi også lige have en vacumpakket skinke med hjem fra den spændende slagter der ligger i Via Sant Antonia.

Nu er det vist ved at være aften, og vi skal videre til endnu en spændende plads – Republikpladsen, som er kendt for Ruth Orkins fotografi: ”American girl in Italy”, men inden bliver vi nød til lige forbi min isbar på Via del Corso – italiensk is er den bedste is, du kan give mig – men lidt svært kan det være at beslutte sig, når der er 70 slags at vælge imellem.
Piazza della Republica
Piazza della Republica

Piazza della Republica

Her ligger der et stormagasin, som vi kun besøger fordi, der på toppen ligger en cafe, hvor vi kan side og se ned over pladsen og en stor del af Firenze.
Gadeteater på Piazza Della Republica
Gadeteater på Piazza Della Republica

Gadeteater og meget mere på Republica

På piazzaen er der altid gøgl og underholdning om aftenen, ”Chaplin” har indtaget en sidegade, en ”brush-painter” laver billeder, nogle musikere har taget opstilling og underholder ovre i loggiaen, men karusellen der har kørt hele dagen er stoppet og børnene er hjemme i seng.
Farvel - men på gensyn til "metalsvinet"
Farvel - men på gensyn til "metalsvinet"

Loggia del Mercato Nuovo

Jeg slutter min rundtur på Firenzes pizzaer med et besøg på ” Det nye marked ”- Mercato Nuovo for lige at købe de sidste souvenirs med hjem. Og så skal jeg lige sige farvel til Metalsvinet : knide det lidt på trynen og lade en mønt falde fra dets mund - og ender den ikke i risten som myten siger den skal, er jeg sikker på, jeg alligevel kommer tilbage til Firenze.

Kommentarer til rejsetips om Firenze

ja vi havde bestilt billetter

31/07 2009 eva ulsing
Vi havde bedtemt os før jeg læste dit indlæg, og vi har studeret rejsebøgerne, men det her lyder sjovere, så mon ikke vi lige printer den ud og tager den med som en slags vejledning. Mange tak for en dejlig beskrivelse

Desværre kun en eftermiddag i Firenze

19/11 2008 Rie
Desværre var vi kun i Firenze en eftermiddag, da vi skulle videre. Men efter at have læst Anettes flotte beretning om byen, kan jeg nok se, at der er meget vi er gået glip af, men vi vender helt sikkert tilbage.

Godt skrevet - for sådanne er det at være der.

04/11 2008 Bente S.Christensen
Det var en fornøjelse at læse Anette Demuth's beskrivelse af Firentze. Har man ikke været der, så er det oplagt et rejsemål og en kæmpe oplevelse.

Firenze lyder til at være en god start på at prøve storby ferie

02/11 2008 Herdis Hansen
Det må jeg sige mange gode rejse tips og beskrivelser. Jeg er ikke lige så meget til storby ferier, men det her er nok til at jeg sådan får lyst til at prøve det, og selvfølgelig skal det være Ference.

Flotte billeder

31/10 2008 Niels Skriver
Det er meget spændende og ike mindst nogen flotte billeder, så man får lyst til at komme til Firenze.

Har lige været der og ja det er nogle gode beskrivelser

30/10 2008 Birthe Jensen
Efter en rigtig god ferie i Firenze, er det rigtig spændene at læse din beskivelse. Jeg kan også konstatere at der er meget vi ikke nåede at se. Derfor også en god grund til at vende tilbage

Det er ikke et spørgsmål om man skal til Firenze, men hvornår man skal !

30/10 2008 Susanne
Tak for din fine beretning, og alle de gode tips. De er medvirkende til at man kan få det optimale ud af sin ferietur til Firenze. Glæder mig til den næste tur derned.

Det er som at være der selv

29/10 2008 Ina
Dejlige beskrivelser af nogle af de skønne steder i Firanze. Tak for de dejlige tips, dem vil jeg afprøve næste gang jeg besøger byen.

Spændende læsning fra en in-sider!

28/10 2008 Anders
Meget spændende læsning. Interessant at se byen fra en personlig og mindre turistpræget synsvinkel. Rejsetippet har helt klart givet mig mod på at besøge byen!
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Firenze

Hoteller i Firenze
Rejser til Firenze
Denne side er udskrevet d. 22. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/kina/beijing/kina-paa-egen-haand-med-guide.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.