Vadehavscentret

Indgangen til vadehavet

Vadehavscentret er indgangen til den danske del af Vadehavet, der samlet strækker sig over 500 km fra de hollandske og tyske kyster i syd til den danske kyst i nord.

Vadehavet blev udnævnt til nationalpark i 2010 og er et vådområde, hvor flod og ebbe styrer det skiftende landskab og den biologiske rigdom, der får mange trækfugle til at gøre et stop netop her. Ud over biodiversiteten er landskabet i sin enkelhed utroligt fascinerende. Her er land og menneske helt overladt til naturen, og områdets diger vidner om den indsats, der er blevet gjort for at sikre de menneskeskabte værdier i områderne. Vadehavet er derfor med rette UNESCO Verdensarv.

Vadehavscentret rummer to udstillinger: Vadehavehavsfortællinger og Trækfuglenes Vadehav. Begge udstillinger formidler i deres enkelthed og pædagogiske tilgang områdets historie både til børn og voksne.

Arkitektonisk er Vadehavscentret en nydelse i sig selv udført i enkle materialer, der harmonerer med Vadehavet. Som en direkte reference til naturen er der fx anvendt 25.000 bundter tagrør fra Ringkøbing Fjord og Limfjorden til såvel tag som til at beklæde centrets sider.

I kan selv opleve Vadehavet lige udenfor Vadehavscentret, og her er en tur med Mandø-bussen en oplagt mulighed. Om bord på bussen køres ved ebbetid til Mandø, hvor I ved selvsyn oplever landskabet, vandets indvirkning på landskabet og ikke mindst dyrelivet. Eneste udfordring er at huske tiden, hvor bussen går retur, da I ellers må blive på Mandø natten over.

Kort

Vis på kort