Fantastiske Berlin

Et historisk brændpunkt

Uanset om man har været i Berlin eller ej, kender alle Brandenburger Tor, et af byens mest berømte vartegn og et symbol på årtiers splittelse, da det lå på grænsen mellem det gamle Øst- og Vestberlin. Idag står det ikoniske monument midt i en samlet by, der er sprængfyldt med idéer, inspiration, kunst, kultur og kreativitet. Her er spændende boligkvarterer, sofistikerede gallerier og så naturligvis Kurfürstendamm, den eksklusive shoppinggade over dem alle, i berømmelse kun overgået af den prestigefyldte boulevard Unter den Linden i det østlige Berlin.

Bevæger I jer ned ad Unter den Linden fra Brandenburger Tor passerer I den smukke plads Gendarmenmarkt med den tyske og den franske katedral og længere fremme Museumsinsel, med nogle af Tyskland og måske verdens mest imponerede museer, der tilmed er på UNESCOs Verdensarvsliste. Herefter kommer I til den kæmpestore Alexanderplatz med det høje tv-tårn og det røde rådhus lige om hjørnet og herfra er der kun få meter til de spændende Hackesche Höfe, den største række lukkede gårde i Tyskland med kunstgallerier, biografer, teatre, restauranter og barer og naturligvis dejlige små kitschede butikker.

Her, i det gamle øst, i skyggen af det gigantiske tv-tårn, ligger Nikolajviertel med smalle gader og charmerende huse, som et minde om hvordan Berlin engang så ud, og her føler man sig nærmest hensat til en romantisk landsby. Nikolaiviertel er Berlins ældste kvarter, selv om de fleste middelalderlige gader og hyggelige huse faktisk blev bygget efter krigen.

I den anden del af byen i det gamle vest ligger Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, et andet af Berlins ikoniske vartegn, og i den gamle ruin,  der står i kontrast til den nye tilbygning med de blå glasmosaikker, er der indrettet mindehal mod krig. Nærved Gedächtniskirche og Breitscheidplatz ligger også Berlin Zoo, der med sine 35 ha er en af Tysklands største zoologiske haver og samtidig en af verdens mest artsrige. I denne del af Berlin finder I også det smukke Schloss Charlottenburg, der er byens største slot, bygget sidst i 1600-tallet, og genopbygget efter krigen. For som meget andet i Berlin blev Charlottenburg stærk medtaget af krigens bombardementer.

Men ét er de mange historiske monumenter, der kan være nok så imponerende. Men en del af Berlins historie er også nazisternes Tyskland, og mange steder i byen kan I opleve grusomme minder fra den tid. Endnu flere steder viser byen sit næste kapitel, hvor kommunismen satte sit præg på hverdagen, ikke mindst med den forhadte Berlin-mur, der officielt faldt 9. november 1989, og som i så mange år havde delt byen og dens familier. Så selv om man tager til Berlin for at hygge sig og have det rart, slipper man ikke uden om fortiden.

Galleri

Kort

Vis på kort