Barcelonas sprudlende arkitekter

Modernistas

De fleste besøgende i Barcelona har hørt om Antoni Gaudi, hvis fantasifulde bygninger du møder rundt om i byen. Han er især kendt for katedralen, Sagrada Familia, som stadig er under opførelse. Gaudi var dog kun én, men absolut den mest spektakulære, af en hel generation af nytænkende arkitekter, der satte deres tydelige præg på Barcelona i årene mellem 1880 og 1920. Denne gruppe af arkitekter, der bl.a. tæller Lluís Domènech i Montaner og Puig i Cadalfach, kaldes Modernistas.

Art Nouveau

Modernisme beskrives ofte som en slags Art Nouveau og modernisterne i Barcelona hentede i høj grad de bløde, flydende kurver og former fra denne stilart. Art Nouveau inspirerede også modernisterne til at benytte den spændende kombination af flere materialer som kakler, glas, sten og stål. Dette ses meget tydeligt i de mange finurlige balkoner på byens huse. Barcelonas modernister hentede dog også inspiration i en lang række andre stilarter. Således benyttede de en skønsom blanding a gotisk, islamisk, renæssance, byzantinsk og barok. Deres mål var at skabe en specifik catalansk arkitektur med rødder i Cataloniens velmagtsdage i Middelalderen.

Mød modernisterne i L’Eixample

I bydelen L’Eixample, der ligger på den anden siden af Placa de Catalunya i forhold til Ramblaen i Barcelona, finder du en overflod af disse vidunderlige bygninger, som modernisterne er kreatører af. Her kan du se flere af Barcelonas arkitektoniske godbidder.

Kort

Vis på kort