Montmartre - byens sjæl

Oplev boheme og art nouveau i de smukke gader

Da Napoleon 3. og hans byplanlægger Baron Hausmann i midten af 1800-tallet ville gøre Paris til Europas smukkeste by, overdrog man store jordområder til Haussmanns familie og venner. Konsekvensen var, at de oprindelige beboere blev tvunget ud af byen til bl.a. Clichy og Montmartre.

På bakken "La Butte" nord for Paris og omkring Montmartre blev der dyrket landbrug, ikke mindst vin, og da landsbyen lå udenfor bygrænsen, var den fritaget for byens skatter. Montmartre blev derfor hurtigt kendt som et herligt udflugtsmål med mad og drikke, men omkring år 1900 ændrede området sig til et sted med mere løssluppen underholdning. På Moulin Rouge og Le Chat Noir levede cabareterne og rundt omkring i de små gader var der masser af drikkesteder, hvor folket berusede sig i blandt andet absinthe. Tag f.eks en tur ned ad Rue Lépic og i området omkring Place des Abbesses, hvor den gamle stemning opleves bedst. Her finder I i øvrigt nogle af de få tilbageværende og meget smukke art nouveau-nedgange til metrostationerne, udført i svunget metal og glas.

Det kan være sejt at komme op til Montmartre ad de smalle stræder og uendelige trapper, men hvis det begynder at knibe med bentøjet, kan det sidste stykke op nås med en funicular. Heroppe på toppen af La Butte Montmartre ligger den smukke hvide kirke Sacré Coeur, hvorfra I har en formidabel udsigt over det meste af Paris. Lidt derfra ligger den charmerende plads Place du Tertre, hvor malerne stadig holder til, omgivet af utallige barer og restauranter. Vil I have malet et mere eller mindre vellignende portræt, er Place du Tertre stedet. Nedenfor bakken ligger det mere ægte Montmartre, med et virvar af smalle og stejle stræder og gyder og et leben med butikker, barer og restauranter. Her ligger den berømte Moulin Rouge på Boulevard de Clichy og henne om hjørnet den famøse Place Pigalle, hvor specielt enlige herrer skal holde godt fast i pungen! 

Montmartre lokker også med et par interessante muséer, Espace Dali og Musée de Montmartre. Førstnævnte viser en del af Dali's oversete skulpturer, men de fleste udstillede værker er reproduktioner, og oplevelsen er måske lidt for kommerciel. Musée de Montmartre er derimod en skjult perle, der fortæller om kunstnerne på Montmartre. Her boede mange malere og idag kan I se ikoniske malerier og plakater af Montmartre og dens kabaretkultur, bl.a. mange berømte plakater af Toulouse-Lautrec. 

Også kirkegården Cimetière de Montmartre, der ligger i Montmartres gamle stenbrud, er berømt for sine personligheder. Kirkegården har 20.000 gravpladser og blandt de berømte der ligger begravet her er komponisten Berlioz, malerne Gustave Moreau og Edgar Degas, forfatterne Alexander Dumas, Émile Zola og Heinrich Heine samt instruktøren Francois Truffaut.

Galleri

Kort

Vis på kort