Guide: Sådan rejser du på kør-selv-ferie i din elbil

Hvordan oplader jeg elbilen og finder frem ladestationer undervejs på kør-selv-ferien?

Uanset om du er en erfaren bilist i elbil eller ej, så sidder du måske med en række spørgsmål til, hvordan du kan rejse på kør-selv-ferie i elbil, såsom hvordan du kan oplade i udlandet og hvordan du finder frem til ladestationer undervejs. Det vil vi meget gerne forsøge at besvare i følgende FAQ.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan kan jeg lade op i udlandet?

Vi anbefaler, at du downloader Spirii-appen 'Spirii Go' og tilknytter betalingskort, hvilket giver dig mulighed for at oplade elbil mange steder rundt i Europa. Derudover kan du eventuelt også downloade 'Shell Recharge' og dermed medbringe begge som gardering. Begge løsninger giver dig rig mulighed for at lade op på farten. Spirii Go sikrer at du finder ladestationer med gode priser, imens Shell Recharge har mange flere ladestationer tilgængelige, men vær ekstra opmærksom på kWh-prisen inden du vælger ladestation.

Generelt anbefaler vi også hoteller med mulighed for opladning, imens du sover, så du har størst mulig frihed og tid på vejen. 

Se også denne video for tips fra FDM.

Hvor stor er distancen mellem ladestandere i udlandet?

Antallet af ladestandere og dermed distancen imellem dem varierer enormt fra land til land. Holland har eksempelvis et enormt tæt netværk, ligeså har Norge og Sverige rige muligheder for opladning, hvorimod Spanien og Frankrig har begrænsede netværk og dermed væsentlig større afstande mellem ladestanderne.

På A Better Routeplaner (tilgængelig både som website og app) kan du få et overblik over de mange forskellige ladestationer i Europa, og derudover tilrettelægge din kør-selv-ferie ift. kompatible ladestationer undervejs. Hvis du ønsker tilsvarende overblik for Nordamerika, kan du finde det på PlugShare (app og website). Med disse brugervenlige apps i baghånden får du også mulighed for at finde ladestationer nær seværdigheder og spisesteder, således at du kan kombinere opladning med en oplevelse undervejs.

Hvad koster det at lade i udlandet?

Priserne kan svinge en del  - ofte i spændet fra 3-7 kr. pr. kWh. Typisk vil det koste ca. 3,5 kr., men nogle steder kan det koste helt op til 10 kr. Derudover skal du være opmærksom på, at priser kan være baseret på kWh eller tid. Omvendt tilbyder mange hoteller gratis strøm.

Sidst men ikke mindst, skal du være opmærksom på at du ikke kan bruge Clever-kort i udlandet.

Hvilke ladestik skal jeg have med på ferie?

Vi anbefaler, at du medbringer et Type 2-kabel, som er det standard-stik du finder i alle moderne elbiler, så på denne måde er du godt garderet. Stikket sidder for enden på det kabel, som du benytter på din ladeboks, og det kabel/stik du anvender, når du A/C-lader ud. Du kan bruge Type 2-stykket til A/C-ladning med både 1 og 3 faser.

Sidst men ikke mindst, kan det overvejes at investere i et ekstra langt et af slagsen for at øge din fleksibilitet, eksempelvis hvis en ladestander er spærret af en parkeret bil, der ikke oplader. På denne måde kan du holde ved siden af og stadig lade op.

Kan jeg bruge min Clever-ladebrik i udlandet?

Ja og nej. Du kan godt anvende din Clever-ladebrik eller app i udlandet, men vær dog opmærksom på at det kun gælder nogle få ladestationer i Sverige, Norge og Tyskland - se oversigten her. I stedet anbefaler vi dig at bruge 'Spirii Go' eller 'Shell Recharge', som forklaret ved øverste spørgsmål, da disse giver dig rig mulighed for at lade op.

Hvad sker der, hvis jeg løber tør for strøm?

Hvis du har FDM vejhjælp bliver bilen hentet og transporteret til nærmeste hurtiglader. Kontrollér for god ordens skyld din egen vejhjælpsaftale før afrejse.