Guide: sådan bliver din kør-selv-ferien mere ansvarlig

12 nemme tips, der nedsætter dit aftryk 

Det kan godt være lidt en jungle at finde ud af, hvad der rent faktisk batter på klimabundlinjen, når du rejser. Det kræver både research og kritisk stillingtagen at rejse mere ansvarligt - men det behøver ikke være svært.

Der er mange ting, du kan gøre for at nedsætte dit CO2-aftryk. Sammen med den grønne tænketank CONCITO har vi lavet en guide med udvalgte råd og tips til, hvordan du kan nedsætte dit CO2-aftryk, når du rejser på kør-selv-ferie. Både nogle, som virkelig batter på bundlinjen og nogle, som du nemt kan implementere på din rejse. 

Og det bedste er, at ansvarlige rejser ikke blot er bedre for omverdenen; det kan også give dig en langt bedre ferie.

SE OGSÅ: Klimaberegner for kør-selv-ferie

Læs mere om anbefalingerne her

 1. Skær ned på flyvninger

SURF_fly

Flyvningen er den helt store synder, når det kommer til rejser og klima. Og det bliver desværre ikke bæredygtigt at flyve lige med det samme, selvom branchen har stort fokus på at udvikle mere klimavenligt brændstof.

Det mest ansvarlige, du kan gøre, er ganske simpelt at skære ned på antallet af flyvninger. Overvej altid, om der er et alternativ. Kan du fx køre i bil til din destination eller tage tog eller bus?

Drop fx årets tre weekendture til storbyen - eller vælg storbyer, du kan køre til - og tag i stedet på én længere ferie om året, hvor storbyen fx indgår. Så kan du faktisk reducere antallet af dine flyveture betydeligt.

Og husk, at en tur til USA selvsagt har en langt større CO2-belastning, end en tur til Mallorca, hvilket også fremgår af vores klimaberegner.

2. Skal du flyve, så flyv direkte

Lufthavn og oversigtstavle

Selvom det måske koster lidt mere at vælge de direkte afgange, så er det både godt for den grønne konto og samvittigheden. Det største udslip af COsker nemlig, når flyet letter og lander. Faktisk bruger flyet op mod 25% mere CO2 per mellemlanding.

Derfor er der altså en god gevinst ved at vælge direkte afgange.

3. Mindre bagage ud og hjem

Det er ikke nødvendigvis noget, mange af os tænker over. Men jo mindre baggage du slæber med dig, desto mindre vejer flyet og dermed reducerer det brugen af CO2. Forsøg derfor at pakke let og tænke over, hvor meget du egentlig har brug for på rejsen. Kan du nøjes med en lille kuffert?

 4. Vælg en miljørigtig bil

Sådan gør du din kør-selv-ferie mere bæredygtig

Det smarte ved at være på kør-selv-ferie er selvfølgelig at have en bil og dermed let transport ved hånden. Det er også en god måde at sikre, at I får masser ud af ferietiden og kommer væk fra de overbesøgte turistområder.

Men det er forholdsvis nemt at skære ned på dit CO2-udslip på transporten på destinationen. Du kan eksempelvis spørge efter en plug-in hybrid eller elbil når du henter din lejebil. Vi har i 2022 introduceret bilferie i elbil, herunder muligheden for at leje elbiler og plug-in hybrid-biler via os.

  5. Vælg en bil, der passer til dit rejsebehov 

  Tre generationer med bil

  Vælg en bil, der passer til størrelsen på jeres gruppe og til jeres rejsebehov. Fyld gerne bilen op, og hvis I kun er to personer, så vælg en mindre bilklasse. Undgå den helt store 4-hjuls-trækkende benzinsluger, hvis I ikke har brug for at køre offroad. 

  6. Tag dig god tid - kør færre kilometer, oplev mere

  Yngre par nyder solnedgangen over Grand Canyon

  At være på kør-selv-ferie handler ikke om, hvor mange kilometer du kører, men om kvaliteten af det, du oplever undervejs. Der er intet sjovt ved bare at køre hele dagen, så lav en rute, hvor du kører kortere stræk og bruger lidt mere tid, nogle færre steder. Så får du formentlig en meget bedre fornemmelse af landet, naturen, kulturen og menneskerne.

  7. Tag bilfrie dage og udforsk lokalområdet

  Vinsmagning

  I samme ånd kan vi anbefale, at du stiller bilen et par dage og tager ud på eksempelvis en vandre- eller cykeltur i området for at udforske det hele lidt nærmere.

  Det kan også godt betale sig at lade bilen stå og bruge den offentlige transport, når du skal på udflugt. Skal du fx besøge en landsby nogle kilometer væk, så overvej at tage en lokal bus eller lej en cykel. Det kan også være en oplevelse i sig selv. Og skal du til vinsmagning, så er der jo andre gode fordele ved at vælge offentlig transport.

  Hvem ved, måske kan et besøg på en restaurant i en lille flække blive et uforglemmeligt minde om en aften i selskab med de lokale - eller et tip til en oplevelse i nærheden, der er lidt "off the map".

  Det er det, man kalder for en "win win" - Du gør noget godt for miljøet, OG du får en langt bedre tur!

  Se vores kør-selv-ferier med cykel og vandring

  8. Kom væk fra de største turistbaskere

  Rialotobroen i Venedig

   

  At opleve nogle af de helt store turistattraktioner og verdenskendte seværdigheder er for mange et mål på ferien. Det skal der selvfølgelig være plads til.

  Men at rejse ansvarligt handler også om at undgå at bidrage til den overturisme, der slider på nogle af de mest besøgte byer og turistattraktioner. 

  Arranger i stedet, at din ferie primært foregår i nogle af de mindre besøgte byer og områder. Fx kan en rejse til Toscanas mindre besøgte naboegn, Umbrien, eller det ukendte Occitanie i Sydvestfrankrig være et oplevelsesrigt alternativ til de mere berømte destinationer. 

  Sådan får du måske en meget mere autentisk oplevelse, der ikke er præget af masseturisme.

  9. Sørg for at spise, handle og støtte lokalt

  FDM travels klimaindsats

  At rejse ansvarligt handler som sagt om meget mere end CO2. Det handler også om at forbruge til fordel for lokalmiljøet. Brug derfor dine penge i lokalområdet i stedet for på All Inclusive-hoteller eller internationale kæder. Jo flere lokale services du bruger, jo bedre.

  Tænk også over at spise på lokale restauranter og vælge lokale råvarer. Det er nemlig godt for miljøet, at vi skærer ned på importerede madvarer. Så kast dig nysgerrigt over de lokale markeder og udforsk områdets specialiteter.

  Det er ikke kun godt for området og miljøet - det er også godt for din rejseoplevelse. På den måde får du nemlig mulighed for at få et spændende indblik i de lokale traditioner, gastronomiske specialiteter og møde de lokale på deres egen hjemmebane.

  For rigtig mange er shopping desuden en stor del af at rejse. Der er ofte lidt bedre tid til at ose i butikker, og priserne er måske billigere end herhjemme.

  Men selvom det er hyggeligt og pengene har tendens til at flyve ud af hånden lidt nemmere på ferien, så stop lige op og overvej, om du virkelig behøver det, du er ved at købe. Måske er du blevet forført at feriestemning? Og skal du shoppe, så køb lokalt håndværk og souvenirs.

  10. Tænk i ansvarlig overnatning

  Det Lille Hotel facade

  Også på din overnatning kan du nemt skære lidt af dit klimaaftryk af. Udgå fx at bo på de store, femstjernede hoteller hver nat, som givet vis har en større udledning til opvarmning af pool, airconditioning osv. Undgå også All Inclusive-koncepter, der gerne har et enormt madspild.

   Reducér dit klimaaftryk ved at:

   • Overnatte på små hoteller, gårde, ranches eller Inns, som generelt har et lavere klimaaftryk 
   • Bo flere nætter på samme hotel
   • Sige nej tak til at få rengjort værelset hver dag ved at sætte "forstyr ikke"-skiltet på døren
   • Medbringe egne plejeartikler og undgå at bruge hotellets shampoo, balsam og håndsæber (eller tage dem med fra første hotel og brug det hele undervejs)
   • Genanvende håndklæder og sengetøj
   • Bo på campingpladser
   • Vælge hoteller, der aktivt arbejder med bæredygtighed
   • Spare på vandet med korte bade
   • Slukke for strøm og aircondition, når I ikke bruger det

   11. Reducér brugen af plastic og engangsmateriale

   Shopping på rejse i Barcelona

   Lige så vel som du forsøger at reducere brugen af plastic i din dagligdag, kan du også gøre det på ferien.

   Rejser du til lande, hvor vandet fra hanen kan drikkes, så medbring en drikkedunk i stedet for at købe vand i plasticflasker. Medbring også en god rygsæk eller et net, så du slipper for plasticposer, når du handler.

   Andre måder at reducere din brug af plastic:

   • Medbring en termokop for at undgå pap- og plastic-takeaway
     
   • Undgå at købe street food, der serveres i plastic og plasticservice
     
   • Undgå at bruge hotellernes engangsprodukter som shampoo og sæbe i små flasker
     
   • Tilmeld dig et lokalt oprydningsprojekt
     
   • Sig nej tak til plasticsugerør
     
   • Brug bambustandbørster i stedet for plastictandbørster

   12. Kompensér for din co2-udledning

   Det kan føles lidt som at købe aflad, men det gør faktisk en forskel at købe kompensation for din CO2-udledning. Og det kan gøres på flere forskellige måder. Fx kan du støtte projekter, der trækker CO2 ud af atmosfæren eller udviklingen af vedvarende energi. 

   Du skal dog ikke kaste dine penge efter hvad som helst. CONCITO anbefaler, at du støtter projekter, der er kontrolleret af uafhængige institutioner. Det kan fx være projekter, der er certificeret Gold Standard eller Verified Carbon Standard

   Det kræver lidt research, men det er en lille pris at betale for at få mulighed for at udforske vores fantastiske verden. 

   Concito anbefaler bl.a. følgende kompensationsmuligheder: