Klippen Hvitserkur

Koen som står og drikker

Denne basalt klippeformation tårner sig 15 meter op fra havets overflade i det nordvestlige Island. Hvitserkur er helt unik med den specielle form, som mange mener ligner en ko der drikker af havet. Ads killelige fugle bygger deres redder på klippen, hvorfor den på store områder er hvid, hvoraf navnet Hvitserkur, som betyder ”hvid bluse”, kommer fra. De mange fugle som flyver til og fra klippen gør også at det virker til at klippen konstant er i bevægelse.

Fra parkeringspladsen er det to stier I kan vælge, den til venstre tager jer til en udsigtsplatform, hvorfra I kan se klippen, herfra er der også en stejl sti I kan tage ned til stenstranden - denne kan være mudret så det kræver I er godt gående. Tager I stien til højre for parkeringspladsen kommer I ad en lidt mindre stejl sti, dog dog er lidt længere. Denne er klart den nemmeste måde at komme ned til stenstranden på. Uanset hvilket sti i vælger, tager vandreturen ikke mere end 10 minutter.

Klippeformationen er høj og meget smal, mens bølgerne slår ind på klippesiden. For en del år siden var de lokale bange for at klippen ville styrte i havet, da bølgerne simpelthen havde fjernet store dele af fundamentet, men valgte derfor at forstærke det med beton, hvilket er grunden til at klippen også står der den dag i dag.

Klippen er kendt som trolden fra nordvest Island

Som mange andre stenformationer på Island, har Hvitserkur historie selvfølgelig også noget at gøre med trolde. Klippeformationen er blandt lokale kendt som Trolden af nordvest Island, og det siges at Hvítserkur oprindeligt var en trold fra området, som var besat af at ville hive kirkeklokkerne i den lokale kirke ned, da trolde ikke var vilde med kristendommen. Kæmpen var så sur og vedholdende i sin kamp om at få kirkeklokkerne hevet ned, at han glemte alt om tiden og dermed også hvornår solen stod op. Da solens stråler ramte Hvítserkur blev han forstenet midt i vandet, da han ikke nåede at komme i skjul for solens stråler.

I dag er det tydeligt at se hvordan flere af de islandske historier har haft et kristent budskab, hvor mange af dem fortalte om de forfærdelige ting som skete for dem som modsatte sig konverteringen til kristendommen, som Island oplevede omkring år 1000, ved invasionen fra Norge. Her blev de nordiske guder bandlyst og man blev straffet hvis man på nogen måde udviste troen på disse. Dette kan I også opleve ved Godafoss, hvor de nordiske guder blev smidt i vandfaldet. 

Anbefalet af Christina, rejsespecialist i Lyngby

Jeg har rejst rigtig meget i Europa og USA. Det er svært at vælge hvilken destination, som er min favorit, men efter at have boet i USA, kender jeg efterhånden nogle unikke steder, som gør det ekstra specielt at ”komme hjem”. Jeg bruger også en del tid i Spanien, som jeg har en stor forkærlighed for og så er jeg bare helt vild med Island. Jeg er især glad for at køre i bil - her kan jeg selv vælge tempoet og holde til siden, så snart jeg ser noget af interesse. Min GPS er oftest gemt væk, så jeg kan kører hvorhen jeg har lyst og lade tilfældighederne styre dagen.

Kort

Vis på kort

Oplev Island - Skab din egen historie