4 forunderlige oplevelser i arkæologiparken i Siracusa

Neapolis er et slaraffenland for historienørder

For dig der er taget til Sicilien på kør-selv-ferie for at dykke ned i øens spændende historie, kommer du ikke uden om at slå vejen forbi Parco Archeologico Neapolis i Siracusa. Den arkæologiske park ved Siracusa er nemlig en forlystelsespark for historieinteresserede, der byder på storslåede kulturskatte fra grækernes og romernes tid i området.

Når du går igennem den flotte og frodige park kæmper blandt andet et græsk teater, et romersk amfiteater, tusindårige gamle gravpladser, imponerende grotter og meget mere om din opmærksomhed. ;Her har vi samlet fire af parkens største seværdigheder som du må udforske undervejs på kør-selv-ferien på Sicilien.

1. Det romerske amfiteater

Det er det største af sin slags på Sicilien og et af de største i Italien. Selvom store dele af konstruktionen blev fjernet af spanierne til at bygge fæstningsværker, så kan man stadig fornemme den majestætiske rumfølelse, der findes på stedet. Romerne brugte arenaen til at afholde blodige gladiatorkampe og kampe mellem dyr.

2. Det græske teater

Siden det femte århundrede f.Kr. har der været opsætninger af græske tragedier på dette sted. Stadig den dag i dag bliver gamle græske klassikere af for eksempel Sofokles, Euripides og Aischylos opført her, som de gjorde for årtusinder siden. Teatret er det største af sin slags på Sicilien, og for dig, der er vild med klassisk arkitektur, er dette et sandt mesterværk. Hugget ud af de kridhvide klipper imponerer det med sin størrelse og mere end 16.000 siddepladser.

3. Dionysos' øre

Indgangen til grotten ligner i virkeligheden lidt mere en dråbe, men med lidt god fantasi kan det godt lade sig gøre at se et øre for sig. Den kæmpemæssige indgang til grotten imponerer, men det er i større grad akustikken, der fanger de flestes interesse. Og det har muligvis noget at gøre med historien bag stedet. Ifølge legenden brugte den tyranniske Dionysos grotten som fængsel, da akustikken kunne hjælpe ham med at høre alt, hvad fangerne talte om. Også selvom de bare hviskede. Prøv at gå ind i grotten og se om du kan lade være med at synge. Det er der nemlig mange, der ikke kan.

4. Hierons alter

Resterne fra det 200-meter lange alter giver et tydeligt billede af den gamle offentlige offringsplads. De lokale byggede alteret med det formål at kunne udføre de såkaldte hecatomber, som var traditionelle masseofringer til de græske guder. Størrelsen var afgørende, da man skulle være i stand til at ofre 100 okser på samme tid.

Fælles for både det græske teater, det romerske amfiteater og Hierons alter, er at det kun er resterne, der er tilbage. Under spaniernes regime på øen, brugte de byggematerialerne til at opføre deres fæstningsværker, og selvom det naturligvis har betydet, at store dele af de oprindelige konstruktioner er forsvundet, så er det stadig let at fornemme strukturerne og rumfornemmelsen i de imponerende bygningsværker.

 


"Den arkæologiske park i Siracusa er en populær seværdighed, og derfor er det en god idé at komme, når de åbner. Så er der nemlig ikke så mange mennesker."

- Mette, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort