Markuskirken i Venedig

Et mesterværk

Ikke mange kirker i Italien er formet som et græsk kors. Ikke mange har fem klokke-formede kupler. Og ingen har fire fyrige bronzeheste placeret oven på hovedportalen. Markuskirken i San Marco-kvarteret er i sandhed et bemærkelsesværdigt bygningsværk - et pust fra det hedengangne byzantinske rige. Væggene, loftshvælvingerne og kuplerne i Markuskirken er nærmest én stor mosaik med scener fra Jesu liv. Når du besøger Markuskirken, må du ikke gå glip af guldaltertavlen, skatkammeret og de originale, forgyldte bronzeheste, der kan ses i galleriet på 1. sal. Nyd også den flotte udsigt over San Marco-kvarteret og Venedig fra det 99 m høje klokketårn, Campanilen, på toppen af Markuskirken.

Campanile di San Marco - Den bedste udsigt over Venedig

Hvis du gerne vil opleve Venedig oppefra, så skal du besøge Campanile di San Marco. Her får du nemlig et unikt udsyn over den smukke by. Campanile di San Marco er Markus-kirkens klokketårn, og det er en af Venedigs mest kendte symboler. Tårnet er 99 meter højt og er dermed den højeste bygning i byen. Fra tårnet har du et 360 graders udsyn til alle Venedigs vartegn: De smukke kirketårne, de omkringliggende øer og lagunen. Du kan med fordel leje en audioguide i tårnet, som fortæller dig om alle de bygninger, monumenter og kirker, du kan se fra tårnet.

Genopbygget

Opførelsen af Campanile di San Marco blev påbegyndt i det 9. århundrede og stod færdigt i d. 12. århundrede. Dengang blev det brugt som vagttårn eller fyrtårn. Selvom tårnet stod færdigt i d. 12. århundrede, så fortsatte man med at lave tilføjelser til tårnet helt op til d. 18. århundrede, og det blev også til adskillige reparationer i løbet af årene. Tårnet har nemlig været udsat for både brand og jordskælv. I 1902 kunne tårnet så ikke holde til mere, og det kollapsede helt. Byrådet bevilgede dog hurtigt penge til at genopbygge tårnet, og i foråret 1912 stod det nye tårn klart. Det er det tårn, som står der i dag.

Nye udfordringer

Men udfordringerne for Campanile di San Marco er ikke forbi endnu. I dag står tårnet nemlig overfor endnu en udfordring. Klokketårnet står på blød jord kun støttet af træpæle, som så mange andre bygninger i Venedig. Derfor er det begyndt at synke og hælde. Så for at sikre sig, at tårnet ikke kollapser endnu engang, forstærker man nu tårnets fundament med titaniumsringe. Det er stadig muligt at besøge Campanile di San Marco under reparationsarbejdet. Hvis du besøger Campanile di San Marco, så husk at medbringe overtøj, der kan være blæsende og koldt oppe i klokketårnet.

Kort

Vis på kort