Autocamper - Sikkerhed og kørsel

SIKKERHED OG KØRSEL I AUTOCAMPER - HERUNDER FINDER DU SVAR PÅ DE MEST STILLEDE SPØRGSMÅL OM FERIE I AUTOCAMPER

Er autohjælp inkluderet i lejen?

Vejhjælp/autohjælp er altid inkluderet når du lejer en autocamper. I tilfælde af en ulykke eller hvis du har brug for vejhjælp, skal du ringe til det nummer du har fået oplyst af udlejningsselskabet. Nogle gange er det et nummer direkte til vejhjælpen, andre gange er det et nummer til udlejningsselskabet, som sørger for at rekvirere vejhjælp til dig.

Hvad skal jeg gøre hvis jeg for brug for hjælp eller kommer ud for et uheld undervejs?

I tilfælde af en ulykke, er det vigtigste naturligvis straks at undersøge, om der er behov for hjælp. Sørg selv for at hjælpe, hvis du har mulighed for det, og tilkald assistance via 112 eller tilsvarende nødnummer når du rejser i udlandet. Først når der er overblik over situationen skal du kontakte evt. vejhjælp og ringe til udlejningsselskabet for yderligere instruktioner.

FDM.dk kan du læse mere om hvordan du konkret skal forholde dig ifm. en ulykke på kør-selv-ferien i udlandet.

Er fri km inkluderet?

"Fri km" eller "ubegrænset km" betyder, at du kan køre så langt du vil i lejeperioden. Det varierer fra selskab til selskab om fri km er inkluderet. I Europa vælger mange udlejningsselskaber at inkludere fri km, men i nogle tilfælde vil du opleve at der er begrænsning på antal km pr. uge. Du kan dog stadig vælge at køre længere end det inkluderede antal km, du skal blot betale for de ekstra kørte km når du returnerer autocamperen.

Specielt i USA og Canada vil du opleve at du skal tilkøbe kilometer/miles-pakker ifm. lejemålet, derfor er det en god idé at kende sin rejseplan i store træk, så man kan estimere og bestille den km-pakke der passer til kør-selv-ferien. Ekstra km kan naturligvis tilkøbes. Samme princip gælder for firehjultrækkere i Australien.

Når du bestiller en autocamper hos en af vores rejsespecialister, så hjælper vi med at estimere antal km og finde den rette km-pakke eller løsning der passer til netop din rejse.

Skal børn sidde i autostol?

Ja, der gælder samme regler for autocampere, som for almindelige biler. Reglerne for autostole kan variere en smule fra land til land, derfor bør du vil bestilling af autocamper, forhøre dig nærmere om hvad der gælder på dit rejsemål. Vi kan hjælpe med at forhåndsreservere autostol og du er også velkommen til at medbringe din egen.

FDM.dk kan du læse mere om brug at autostole når du rejser i udlandet.

Hvor bør jeg undgå at overnatte?

Når du rejser med autocamper anbefaler vi altid at du overnatter på campingpladser eller benytter dig af muligheden for at holde på en officiel stellplatz. Alligevel vælger mange at parkere og overnatte andre steder, netop fordi autocamperen giver frihed og fleksibilitet til at udforske naturen og andre unikke steder. Samtidig kan man spare penge ved at undgå campingpladser. Det kræver dog en del planlægning.

Når du fricamperer skal du sætte dig grundigt ind i reglerne for hvor du må parkere og overnatte - og er du i tvivl, skal du altid spørge om lov. Reglerne kan variere fra land til land, ja selv fra by til by.

Hvis du fricamperer bør du bl.a. undgå at overnatte her:

  • Direkte i vejsiden - det er for farligt og en autocamper fylder meget
  • På privat område - med mindre du har fået tilladelse
  • I villakvarterer - med mindre du har fået tilladelse
  • I øde områder hvor det ikke er sikkert at opholde sig efter mørkets frembrud
  • På en bakke hvor autocamperen holder skævt - det kan både være farligt og ukomfortabelt

Udlejningsselskabet kan også have nogle restriktioner ift. hvor du må overnatte i en lejet autocamper.

Må jeg krydse grænser i en lejet autocamper?

Europa:
Som udgangspunkt må du køre i hele EU/Schengen-området i en lejet autocamper, dog skal du være opmærksom på, at du som dansker IKKE må leje en autocamper i udlandet og derpå køre til Danmark for at holde ferie. Du må gerne køre transit gennem Danmark, fx. hvis du lejer i Tyskland for at holde ferie i Sverige. Transitruten skal dog være direkte og du må ikke gøre ophold i Danmark undervejs. Der skal søges om transit på forhånd. Læs mere om denne transitregel på skat.dk.

Du må ikke køre en lejet autocamper til Belarus / Kosovo / Moldova / Marokko / Rusland / Tyrkiet / Ukraine. 

USA og Canada:
Du må gerne krydse grænsen mellem USA og Canada i en lejet autocamper, dog er det strengt forbudt at køre ind i Mexico.

Må jeg køre overalt?

Som udgangspunkt må du køre overalt hvor færdselsloven tillader det, men nogle udlejningsselskaber kan have deres egne regler for hvilke typer veje og områder du må køre på. Sørg derfor for at undersøge om du må køre på alternative veje, små bjergveje, grusveje osv. inden du kører fra udlejningsstationen.

Der gælder specielle regler for autocampere med firehjulstræk. Se spørgsmål og svar herunder.

Når du kører på smalle veje og ind i byzoner, skal du være ekstra opmærksom på skiltning som forbyder køretøjer over en vis størrelse og vægt. Det samme gælder ift. miljømærkater, som bliver mere og mere udbredt i storbyer i Europa.

 

Må jeg køre off-road og på grusveje?

Autocampere er bygget til at køre på almindelige asfalterede veje. Hvis du overvejer at køre længere stræk på grusveje eller andre veje af mindre god beskaffenhed, så undersøg først med udlejningsselskabet hvad der er tilladt og hvor du ikke må køre.

Har du lejet en autocamper/campingbus med firehjulstræk, fx. på Island eller i Australien, så er sagen en anden. Her er køretøjet bygget til off-road og eventyr og du må gerne køre på Islands F-veje eller ud i Australiens outback. Husk dog at tage dine forholdsregler ift. rigeligt (evt. ekstra) brændstof og proviant.

Inden du forlader udlejningsstationen, bør du altid spørge hvor det er tilladt at køre med netop din autocamper.

Skal jeg betale for vejafgifter, færger, broer m.m.?

Som udgangspunkt skal du selv betale for alle vejafgifter, færger, broer m.v. Det kan dog forekomme at nogle autocampere er udstyret med en elektronisk "bizz" eller tilsvarende betalingsenhed, hvilket betyder at du nemmere kan komme igennem betalingsanlæg m.v. uden at betale på stedet. I stedet bliver vejafgiften opkrævet af udlejningsselskabet efter endt lejemål.

Må jeg kører ind i byerne med en autocamper?

Du må køre gerne køre ind i byer med autocamper, men du skal vurdere om det kan betale sig, specielt ift. mindre europæiske landsbyer og bjergbyer med snævre og snørklede gader samt ift. parkeringspladser, som ikke er dimensioneret til autocampere.

Kører du i en mindre campingbus er der stort set aldrig problemer, men kommer du i en autocamper på 6-7 meters længde eller derover, så skal du være opmærksom på de lokale forhold.

Mange byer har store parkeringspladser til autocampere og busser i udkanten af byen med gode muligheder for at benytte offentlig transport resten af vejen ind til centrum. Har du cykel eller elcykel med, kan du også overveje at trampe i pedalerne og på den måde få en mere unik lokal oplevelse.

Kan jeg parkere på almindelige parkeringspladser?

De små campingbusser og enkelte campervans kan i de fleste tilfælde lige nøjagtig klemme sig ind på en almindelig p-bås til personbiler. Klassiske autocampere over 6 meter skal i stedet parkere over flere parkeringsbåse eller benytte dedikerede pladser til lange køretøjer eller pladser til køretøjer med påhængsvogn. Husk at tjekke lokale regler når du kører ind på en parkeringsplads.

Som regel er det ikke noget problem at finde autocamper-parkering på rastepladser, ved indkøbscentre og supermarkeder samt ved turistattraktioner, men det kan være en udfordring på almindelige parkeringspladser i byer. Parkeringshuse er selvsagt ikke en mulighed pga. højden på de fleste autocampere.

Skal du besøge en by, så parkér i udkanten og tag turen til centrum til fods eller på din medbragte cykel, alternativt benyt offentlig transport. Husk at sætte dig ind i de lokale p-forhold og betale inden du forlader autocamperen.

Skal jeg tilkøbe miljømærkater og vignetter?

Når du lejer en autocamper er den som regel udstyret med de relevante miljømærkater gældende for det land hvor du afhenter autocamperen. Skal du krydse grænser til lande hvor andre miljømærkater kræves, skal du selv købe og fastklæbe mærkaterne i autocamperens forrude.

Du får ikke refunderet udgifter til miljømærkater som du køber undervejs. Det samme gælder motorvejsvignetter og andre vejafgifter til broer, færger, tunneler m.v. Når lejemålet slutter bør du lade miljømærkater og vignetter sidde i forruden, da det ikke er tilladt at flytte mærkaterne over i andre køretøjer eller din egen bil.

Er der GPS/Navigation i autocamperen?

Nogle autocampere, specielt de store modeller, kommer ofte med indbygget GPS/navigation. Når du bestiller en autocamper kan du se om din model har navigation. Alternativt kan du leje en GPS enhed mod gebyr - husk at reservere hjemmefra.

Du kan også benytte din egen smartphone med Google Maps eller Apple Kort. Her kan du se live trafik med kø og alternative ruter, Vær dog opmærksom på, at du benytter data (roaming) undervejs. I Europa er det efterhånden ikke det store problem, da de fleste mobilabonnementer indeholder EU-data.

Rejser du oversøisk skal du være opmærksom på om du kan bruge data eller ej. Alternativt kan du købe et lokalt sim-kort med data og sætte i din telefon. Hos nogle autocamperselskaber kan du leje en bærbar WiFi-enhed, så du har masser af internet undervejs - til hele familien.

Hvor hurtigt må jeg køre i en autocamper?

Europa
Campingbusser, campervans og alle andre autocampere under 3500 kg følger de samme hastighedsgrænser som personbiler. På motorveje i Europa får du den bedste køreoplevelse ved at holde farten under 110 km/t, selvom det i nogle lande er tilladt at køre hurtigere.

USA og Canada
Hastighedsgrænsen for autocampere/motorhomes varierer meget fra stat til stat og provins til provins, men typisk er hastighedsgrænsen den samme som for biler.

Australien og New Zealand
Hastighedsgrænsen kan variere, men ofte er den 90 eller 100 km/t på landevej og 100-110 km/t på motorvej.

Kontakt os