Sølvminen i Kongsberg

Oplev kongens mine

Minedrift i Kongsberg området går helt tilbage til 1400-tallet, og 1624 blev Kongsberg Sølvværk oprettet af Kong Christian IV. Det var startskuddet til minedrift i industriel skala.

Sølvminerne i Kongsberg udgjorde det største mineområde i mere end 300 år fra 1623 - 1958. I alt fandtes der 200 sølvminer som beskæftigede 4.000 arbejdere, da minedriften var på sit højeste omkring 1770. Minedriften skabte grundlag for en række andre håndværk og industrier i Kongsberg, såsom mønt- og våbenproduktion. Dette gjorde Kongsberg til Norges næststørste by i midten af 1700-tallet.

Troen på Kongsberg som en fremtidig storby var stor, hvilket størrelsen på Kongsberg Kirke fra 1761 vidner om.

Husk det varme tøj

Det er muligt at besøge sølvminerne i Kongsberg, hvor du kommer så langt ind i fjeldet at temperaturen falder til konstante 6 grader, så husk det varme tøj, også om sommeren. Den 2,3 km lange tur ind i sølvminen foregår med et lille tog. Selve turen tager 12 minutter og er ret støjende, men bare rolig, du får udleveret ørepropper ved turens begyndelse. Herefter venter en rundvisning til fods gennem mineskakter, op og ned ad trapper og tilbage med toget. Regn med 1½ time for hele turen.

Sølvminerne i og omkring Kongsberg har været brugt til flere formål gennem tiderne, bl.a. blev der under 2. verdenskrig bygget en banketsal som et lager for det norske Nationalarkiv. I dag afholdes der arrangementer, koncerter, shows og firmaevents i banketsalen.

Kort

Vis på kort