Vejafgifter og færger i Norge

Kort guide til vejafgifter og færgepriser

Norge er et stort og fjeldrigt land, det kræver enorme ressourcer at binde sammen med veje og færger. Udover de fleste færger skal man betale for at passere de fleste undersøiske tunneller og store broer, som har erstattet en færge. Nye motorveje finansieres delvist med vejafgifter, og det samme gør udbygningen af vejsystemet i de store byer, hvor der opkræves afgift for at køre ind til centrum. På en kør-selv-ferie i Norge skal man derfor som en tommelfingerregel regne med ca. 100 NOK pr. dag til vejafgifter og færger.

Læs mere om betaling af vejafgifter  Epass24 i Norge.

Vejafgifter

For at sætte skub i udviklingen af et moderne vejnet har man i Norge valgt at indføre vejafgifter en række steder. Man støder hovedsageligt på vejafgifter i følgende sammenhænge:

Større byer

De fleste større byer samt et par mindre byer opkræver en afgift for at køre ind og/eller ud af byen. Indtægterne går til at finansiere udbygning af veje og/eller kollektiv transport lokalt. Priserne afhænger af, om I kører i eller udenfor myldretiden, og om I kører i benzin/diesel eller el-bil. Priserne ligger typisk på 10-25 NOK udenfor myldretiden, og helt op til 50 NOK i myldretiden.

Nyere motorveje

Norge har gang i en storstilet udbygning af motorveje, specielt strækningerne Oslo-Kristiansand-Stavanger samt Oslo-Trondheim. Motorvejene bliver delvist brugerfinansieret gennem vejafgifter de første 12-15 år. Fra Oslo mod Kristiansand er eksempelvis de første 70 km betalt og dermed gratis, mens de næste 70 km koster ca. 50 NOK.

Undersøiske tunneller og større broer

Norges mange fjorde og øer gør, at man mange steder har været afhængig af færger for at komme frem. En færgetur kan være et hyggeligt afbræk men øger rejsetiderne dramatisk. Man har derfor de seneste år erstattet en række færgeruter med lange broer eller undersøiske tunneller. For at kunne finansiere disse store udbygninger har man, udover statslige tilskud, beholdt den tidligere afgift for at benytte færgen. Prisen for at benytte undersøiske tunneller og større broer ligger på alt fra 40 til 150 NOK.

Beregn DIN vejafgift

Indtast din rute samt type bil, du kører i, og beregn vejafgiften her - priserne er vejledende, da der kan ske ændringer i pris når nye motorvejsstrækninger indvies.

 

Færger

Med mange fjorde og øer er færger en integreret del af vejnettet i Norge. Der er over 100 færgeruter i Norge, og mange af dem giver mulighed for at nyde naturen på en anden måde end fra bilen. Gør som nordmændene - benyt færgeturen til at få en kop kaffe og en svele.

De fleste færger tager 15-45 minutter og koster 40-200 NOK - nogle få færgestrækninger er de seneste år gjort gratis gennem øget statslige tilskud. De fleste færger sejler flere gange i timen, og man kan ikke reservere plads til en bestemt adgang.

Færgeruterne til/fra Lofoten er de længste i Norge med overfartstider på 2-3 timer med relativt få afgange per dag. Prisen er 800-1200 NOK afhængig af rute. På disse ruter kan man reservere plads, hvilket anbefales om sommeren. Man kan reservere plads hos trafikselskabet Torghatten.

Du finder færge-priser på ruter med Brobizz rabat i Norge her.

Betaling med Brobizz

Betaling af både vejafgifter og færger i Norge er utrolig nemt. På vejene er der ingen fysiske betalingsanlæg, men man bliver adviseret via skilte om, hvor meget der opkræves, og så bliver ens nummerplade aflæst. Systemet for betaling via nummerpladerne kaldes Autopass - og det svarer på mange måder til Brobizz i Danmark. Flere færgestrækninger har også samme princip, hvor ens nummerplade blot bliver aflæst ved ombordkørsel. Nogle har dog mulighed for manuel betaling med kort eller kontanter. Afregningen kan så ske på to måder:

Brobizz og Autopass

Vi anbefaler, at du benytter sin danske Brobizz i Norge, som har aftale med Autopass i Norge gennem EasyGo-samarbejdet. Dette giver normalt 20% rabat på vejafgifter og 10% rabat på rigtig mange færger, så på en længere tur er der mange penge at spare. Det eneste du skal sikre dig inden afrejse er, at du har registreret din nummerplade på din Brobizz-konto og huske at sætte din Brobizz i vinduet, og så er du klar til at tage af sted - Vær opmærksom på at det pr. 13. april 2023 ikke længere er muligt, at bruge en dansk Brobizz i Norge Læs mere om Epass24 i Norge her.

Betaling via faktura

Har du ikke en Brobizz koblet til din nummerplade, skal du blot køre igennem betalingspunkterne på vejene uden at tænke videre over det. På de færger, hvor der er muligt, skal du betale manuelt. Hvis det ikke er muligt at betale manuelt, skal du blot køre ombord. Du vil så modtage faktura(er) med posten ved hjemkomst til Danmark.

Billeje og AutoPass

Alle lejebiler, FDM travel udlejer i Norge, er koblet til AutoPass, så du er sikret de store rabatter på færger og veje som dette giver. Du får efterfølgende tilsendt din opgørelse over forbrugte vejafgifter og færgebetalinger, og beløbet trækkes på det kreditkort, du har stillet som sikkerhed.

Dette gælder også for alle autocampere, som afhentes i Norge.

Oplev Norge