Kirken Santa Engrácia i Lissabon

Portugals nationale pantheon

Der findes mange smukke kirker i Lissabon, men næppe nogen med så omtumlet en skabelseshistorie som Det nationale pantheon - Igreja de Santa Engrácia Panteão Nacional. Igreja de Santa Engrácia blev bygget på stedet, hvor en anden kirke stod i d. 17. århundrede. Denne ældre kirke blev i 1630 vandaliseret så slemt, at bystyret besluttede at rive kirken ned og bygge en ny på stedet. Om pladsen har været forbandet er ikke til at sige, men byggeriet af den nye kirke - Igreja de Santa Engrácia - skulle i hvert fald vise sig at blive lang og vanskelig, og der skulle gå hele 284 år, før den nye kirke endelig stod færdig i 1966.

Betagende barokstil

Kirken er bygget i barokstil med flotte mangefarvede marmormønstrede vægge og gulve, og Igreja de Santa Engrácia har et monumentalt orgel fra baroktiden, som oprindeligt stod i Lissabons katedral. Når du træder ind i kirken, så læg især mærke til den smukke barokke indgangsportal, hvor to engle bærer Portugals våbenskjold. Når du er kommet ind i i kirken læg da mærke til det græske kors på gulvet i midten af kirken, som kirken er bygget op omkring. Og når du står på det græske kors, så kig op og se den smukke høje kuppel lige ovenover korset. Kuplen blev først færdig i d. 20. århundrede.

Hvilestedet for store portugisere

Udover at være et nationalt monument, så er Igreja de Santa Engrácia i dag også Portugals nationale pantheon. Her er mange af Portugals tidligere præsidenter begravet, samt andre kendte portugisiske kulturpersonligheder som for eksempel den berømte fado-sangerrinde Amalia Rodrigues. Igreja de Santa Engrácia ligger i Lissabons gamle bydel Alfama, så når du alligevel er på rundtur i det ægte Lissabon, så er Igreja de Santa Engrácia bestemt et besøg værd.

Kort

Vis på kort