Lissabons metro som museum

En underjordisk kunstoplevelse

I mange storbyer er byens metrosystem en smart og hurtig måde at komme fra a til b på. Sådan er metroen i Lissabon også, men den er også meget mere end det. Metroen i Lissabon er nemlig også et underjordisk kunstmuseum. Metrostationerne i Lissabon er hver især dekoreret af forskellige kunstnere, så ikke to stationer er ens.

De første metrostationer blev åbnet i 1950'erne, og her var det især de portugisiske kunsterne Maria Keil og arkitekten Keil do Amaral, der satte sit præg på stationerne. Maria Keil er ansvarlig for 19 af Lissabons metrostationer, som blev skabt over en periode på næsten 25 år. Maria Teils arbejde på metrostationerne i Lissabon blev især hyldet for, at hun genopdagede den gamle portugisiske teknik med at male på glaserede fliser - også kaldet azulejo. Især Intendente-stationerne bliver fremhævet som mesterværker i glaseret flisekunst.

Udsmykning med lokal forankring

Mange af de smukke metrostaioner i Lissabon er dekorerede med kunst, der relaterer til navnet på metrostationen eller det område, man kommer op til, når man går ud fra metroen. F.eks er Laranjeiras stationen, som er udsmykket af kunstneren Rolando Sá Nogueira, udsmykket med appelsintræer, fordi stationens navn bogstavelig talt betyder appelsintræer. Og metrostationen Jardim Zoológico, som ligger lige ved Lissabon Zoo, har kunstneren Julio Resende valgt at udsmykke metrostationen med tropiske dyr og blomster.

Metroen i Lissabon er en oplevelse værd, og du skal ikke snyde dig selv for en tur i det underjordiske kunstmuseum.

Kort

Vis på kort