Øl i Barcelona

Gå ikke glip af øl i vinlandet

Spanien laver fremragende vine, cava og sherryer, men hvad med øl? De fleste der har rejst i solskinslandet har nok prøvet at slukke tørsten i en Mahou Clásica eller en San Miguel, der begge er pilsnere fra Spaniens største øl-producent Grupo Mahou-San Miguel, der blev grundlagt i Madrid i 1890. Men ak, netop disse tynde, overdrevent skummende og enten vammelsøde (Mahou) eller beske (San Miguel) standardøl er sammen med den intetsigende Cruzcampo, der ejes af Heineken International, synderne bag Spaniens rygte som bunden af fjerde division, hvad angår ølbrygning. I Spanien har man langt stærkere traditioner for at brygge vin end øl, men en humle udviklet af verdens bedste kok Ferran Adrià bringer landet syd for Pyrenæerne op i ølbrygningens superliga.

Inspiration

Øl du vil huske

Men heldigvis er der oplivende undtagelser som fx pilsneren Pagoa-Orhi fra det baskiske bryghus Euskal Garagardoa. Denne øl har en fyldigere smag end normalt for europæiske pilsnere med lækre toner af karamel, melon og en markant aromatisk humlesmag. Flere af de større bryggerier producerer desuden mørke pilsnere, der byder på rimelige smagsoplevelser som fx Alhambra Negra fra bryggeriet Cervezas Alhambra. Af en mørk øl har Alhambra Negra en ret spinkel smag, hvilket gør den forfriskende at drikke i varmen, men alligevel rammer den nogle dybe smagstoner af malt, god bitterhed og en anelse lakrids.

Gourmetøl fra en stjernekok

Spaniens hidtil bedste bud på en massefremstillet øl i ypperlig kvalitet er Inedit, som stjernekokken Ferran Adrià fra den nu lukkede restaurant El Bulli har udviklet for det catalanske bryggeri Estrella Damm. Øllen, der er en blød og cremet blanding af pilsner og weissbeer, har en krydret smag med toner af koriander og appelsinskal. Gourmet-øllet har gennemgået 400 forskellige prøveversioner inden Ferran Adrià og hans team nåede frem til den endelige bryg, der markedsføres som et luksusrestaurant-produkt, som skal drikkes til mad. Ideen er, at man skal køle flasken i en vinkøler og drikke øllen af et vinglas, som kun fyldes halvt, så øllets mange farvenuancer kan beundres, når man hælder glasset på skrå. Ølbloggere har sammenlignet Inedit med den belgiske Hoegaarden, der dog er ufiltreret og derfor har mere bundfald end den catalanske luksusøl.

Kort

Vis på kort