Hekselandet Harzen

Fest med heksene på Valborgsaften

Selv et barn ved, at Bloksbjerg er der, hvor heksene flyver hen Sankt Hans aften. Men vidste du også, at Bloksbjerg ligger i Harzen? En rejse til Harzen er også en rejse til hekseland. Harzen er nemlig fuld af hekse. På koste og vejskilte. Som souvenirs og dukker. Som skinnende blanke skulpturer og spidse hatte. Som likørflasker og vejrhaner. Eller som hekseteater, heksesabbatter, og heksetryllerier. Og den store hekse- og folkefest, der finder sted på Valborgsnat - Walpurgisnacht.

Inspiration

Walpurgisnacht

Det er om aftenen på walpurgisnacht, at hekse fra hele verden, ifølge sagnet, flyver mod Bloksbjerg. Og det ligger på bjergtoppen, Brocken, som I finder i det tidligere DDR's østlige Harzen. Bjerget hedder Brocken på tysk - og heksene kan du ikke undgå at møde. Om ikke andet er der altid nogle stykker til salg i souvenirbutikkerne på heksenes danseplads, Hexentanzplatz, i Thale. I Harzen har sagnet udviklet sig til en stor festlighed, der også markerer et farvel til vinteren og goddag til sommeren. Udklædte Valborgshekse ankommer på koste, møggrebe eller andre gode flyveredskaber fra hele Tyskland til Hexentanzplatz. Her samles de ved bålet. Og tror man på hekse, ja så drager de derfra videre til Bloksbjerg for at holde heksesabbat med Djævelen selv, som de henter saft og kraft fra.

Fest med heksene i Harzen

Heksefestivitassen tiltrækker også turister fra nær og fjern. Walpurgisnacht er nemlig blevet til en stor seværdighed i Harzen med masser af kulturoplevelser for børn og voksne. Den fejres ikke bare på Hexentanzplatz, men hele Harzen rundt. Oplev Harzens hekse her:

  • Thale: Bjergplatauet Hexentanzplatz forvandles i løbet af Walpurgisnacht til en sydende heksekedel af larm, musik og mados, når mindst 10.000 hekse, djævle og nysgerrige forsamles. Festen begynder kl. 18 - den første del er mest for børn. Senere slår voksne sig løs med musik, mad og drikke.
  • Goslar: På torvet mødes hekse m/k, borgere og turister til fest og levende musik på Walpurgisnacht.
  • Claustal-Zellerfeld: Ved Alter Bahnhof (den gamle banegård) er der børne- Walpurgisnacht fest om eftermiddagen. Om aftenen er der live-musik, mad og fest.
  • Schierke: I Schierke tæt ved Brocken/Bloksbjerg varer Walpurgisnacht-festlighederne i flere dage. Der er både middelaldermarked, hekseoptog, musik og festfyrværkeri.

Kort

Vis på kort