Nationalparken Harz

Oplev det fredede landskab til fods

Nationalpark Harz skræver hen over det gamle jerntæppe mellem Niedersachsen og Sachsen-Anhalt midt i Harzen. 247 kvadratkilometer fra Herzberg i sydvest til Ilsenburg i nordøst, der hovedsageligt består af bøgeskov i lavlandet og graner på bjergsiderne. Men efterhånden som skovbruget langsomt går i stå, afløses rødgranerne af en vildere og varieret naturskov.

Inde i Nationalpark Harz møder du næsten kun vandrere, for der bor kun få mennesker. Også veje er det småt med - kun B242 fra vest og B4 fra nord skærer sig tværs igennem det fredede landskab. Men til fods er du konge og med rislende vand og fuglesang som akkompagnement kan du boltre dig på et væld af forskellige vandrestier - 300 km i alt.

Tag på vandring i højmosen

Nationalpark Harz er ikke kun bjerge og bakker, men også våde moser med skinnende røde tranebær og stille skovlysninger, hvor sjældne sommerfugle flagrer omkring. Højmosen henter al sin næring oppefra, fra luften og regnen - ingen planter når ned og får føde fra jorden, for hele mosen svæver over vandene. Moserne i Harzen har bevaret deres oprindelighed. I dag har de en betydning for naturbeskyttelse og videnskab i hele Europa. Du begynder naturligvis din tur ud i terrænet fra nationalparkhuset Torfhaus (tørvehuset) ved Altenau; herfra kan du bevæge dig ud i den vanskeligt tilgængelige våde verden, som sikre stier har gjort farbar for mennesker.

Kort

Vis på kort