7 gode grunde til at være aktiv på din ferie

Giv din kør-selv-ferie det lille ekstra

Er du i tvivl om aktiv kør-selv-ferie er noget for dig? Eller måske synes du umiddelbart ikke, der er meget ferie over udsigten til fysisk anstrengelse? Det kan også være, du bare gerne vil bekræftes i, hvorfor det er helt rigtigt at tage på aktiv ferie.

Uanset, så skal du læse videre her. Vi har samlet 7 rigtig gode grunde til, at en kør-selv-ferie med indlagte cykel- eller vandreture lige er lidt bedre end andre ferier :)

  

7 gode grunde

1. Det føles godt at yde for at nyde

Ældre par nyder livet i en pool

Kender du det, at kagen smager bedre efter du lige har gjort rent, eller at øllen smager af mere om fredagen? På samme måde kan en vandre- eller cykeltur få dig til at nyde din ferie endnu mere. God samvittighed gør nemlig altid godt.

Har du været aktiv i løbet af dagen, så føles det bare ekstra skønt og velfortjent, når du så daser ved poolen, spiser en stor middag, får en drink om eftermiddagen eller hvad end du gør for at nyde livet på ferien. 

2. Du er meget mere nærværende

Ridetur nær Tyax Lodge i British Columbia, Canada

Det er bare ikke det samme at farte i bil igennem et landskab, som det er at gå, cykle, sejle eller ride igennem et landskab. Her kommer du tættere på naturen og oplever i højere grad med alle sanserne. Ja, faktisk med hele kroppen – vinden i ansigtet, fuglenes kvidren, duften af blomstermarker og anstrengelsen i benene - og det gør altså noget for oplevelsen.

Når du har en aktivitet at fokusere på, så er du også langt mere tilbøjelig til at "være til stede" i det du gør. Der er ikke samme mulighed for at hive mobilen frem, døse hen eller hvad der ellers kan opstå af distraherende elementer på en køretur.  

3. Få anderledes oplevelser

Vandfaldet Seljandsfoss i Island

Nogle gange ligger de største seværdigheder lige for næsen af dig - som Eiffeltårnet eller det Skæve Tårn i Pisa. Men mange gange er de største oplevelser på en ferie ikke dem, der ligger lige for.

Hvis du vælger at tage på cykel-, vandre-, ride- eller sejltur på din ferie vil du med garanti opleve området på en helt anden måde og se, at de største seværdigheder ikke nødvendigvis ikke er dem lige foran næsen.

Og så kan et besøg ved de smukkeste udsigtsposter, vildeste vandfald og dybeste grotter desuden lige få en ekstra dimension, hvis du også gør turen dertil til en del af oplevelsen i stedet for at køre direkte hen til p-pladsen.

4. Det er sundt at bevæge sig og koble af i naturen

Skovsti i Store Mosse Nationalpark, Sydsverige

At motion er sundt for krop og sjæl kan ikke komme bag på nogen. Og det at befinde sig i naturen har også beviseligt positiv indvirkning på os mennesker. Det modvirker fx stress. Vi kobler simpelthen af på en helt anden måde, når vi kommer ud at bevæge os i naturen.

En gåtur gennem byen er fint, men det renser ikke sanseapparatet i samme grad som skovens dybe, stille ro. Og hvilken bedre anledning end en ferie til lige at få sat fokus på velvære og afkobling?

En aktiv livsstil på ferien kan faktisk også gøre det nemmere at komme ned i gear og lige få rystet den super travle hverdag ud af kroppen.

5. Det er godt for samværet med en fælles aktivitet

Gode vandrestier i Sneznik-bjergene

At være aktiv i naturen giver luft, optimisme og skaber glæde - og så fungerer det som en form for "aktiv pause", hvor I ikke behøver koncentrere jer om andet end vejen frem.

Det giver ofte ro, plads og anledning til at tale sammen. Det er nemlig altid godt at have en fælles aktivitet og et fælles mål at snakke om - så er det nemmere at holde fokus frem for at komme til at tænke i praktik, arbejde, mails osv.

6. Få en tiltrængt alene-stund på ferien

Vandrer i Sneznik-bjergene

Aktivitet er godt for samværet, ja. Men det kan omvendt også være en anledning til liiiige at få et afbræk fra din (skøre) familie på ferien. En cykel- eller vandretur på egen hånd med tid til at klare tankerne, trække vejret og måske få et øjebliks ro for børn, svigerforældre, bedsteforældre eller pligter kan være lige dét, der giver dig overskuddet til at være ekstra på resten af ferien.

7. Du kan nemt kombinere aktivitet med nydelse

Er du typen, der har alle gode intentioner om at være aktiv på din ferie, men ender med at droppe det for i stedet at kaste dig over vinsmagninger og lækker mad?

Intet problem, for du kan nemt kombinere de to ting. Der er fx rig mulighed for at tage på cykeltur med vinsmagning i de franske eller californiske vinmarker. Eller du kan tage på gourmetvandring i Italien, hvor både smagsløg og synssansen forkæles. På den måde får du det bedste af begge verdener.