Pacific Highway

På opdagelse langs Stillehavskysten

En af de mest populære køreruter i det østlige Australien er turen op langs Stillehavet fra Sydney til Brisbane. Oplev naturhavnen Port Stephens, delfiner og hvaler, små hyggelige landsbyer, de lækre strande i Byron Bay og Guldkystens temaparker som Sea World og Dreamworld.

Inspiration

Af sted fra Sydney

Den korteste vej nordpå er direkte mod Newcastle, men du kan med fordel lægge vejen forbi Blue Mountains og derfra køre videre til vindistriktet Hunter Valley gennem flotte dalstrøg omgivet af nationalpark.

Fra Hunter Valley kører du forbi Newcastle, og der er heller ikke grund til andet, men til gengæld er det værd at tage en afstikker ind forbi den smukke naturhavn Port Stephens, hvor du bl.a. kan komme på delfin- og hvalture (maj-juli og sep.-nov.). Har du god tid, kan du tilbringe et par dage her, før du fortsætter nordpå på Pacific Highway.

Port Stephens til Coffs Harbour

Næste anbefalelsesværdige stop på Pacific Highway er Port Macquarie, der blev anlagt på det for Australien tidlige tidspunkt 1821. Port Macquarie er anlagt som straffefangeby og der står en del bygninger tilbage fra denne tid. Der er også vandrestier langs kysten her, der også er udmærket til lystfiskeri. Endelig finder du et museum for byens straffefangefortid.

Næste stop på Pacific Highway er Coffs Harbour, der også markerer, at du er kommet halvvejs. Det er New South Wales’ bananhovedstad og byen ligger fint ned mod Stillehavet. Her kan du komme på hvalture eller aflægge besøg i den lokale skråpekoloni. Skråpen er en langdistancefugl, der hvert år flyver ind fra Sydøstasien.

Northern Rivers

Der er flere hyggelige småbyer at besøge undervejs nordpå på Pacific Highway, men de fleste har kun et begrænset antal dage til deres rådighed og vil måske gerne have en base undervejs. En god base finder du i den nordlige del af New South Wales, hvor byen Byron Bay længe har været en populær destination for rygsæksrejsende, men også er blevet det for andre turister på vej nord- eller sydpå. Populariteten skyldes ikke mindst, at man her i Byron Bay har forhindret bygningen af skyskraberhoteller ud til på stranden.

Byron bay

I Byron Bay ligger et par perfekte strande, som du kan bade fra. Du kan også vælge at vandre ud til fyrtårnet eller over mod bjergene i grænseområdet mellem New South Wales og Queensland. Inde bag Byron Bay ligger hippiebyerne Nimbin, Murwillumbah og Lismore, hvor de lokale har slået sig på New Age og økologisk produktion.

Er du mere interesseret i aktiv ferie kan du komme på white water rafting, tage et kursus i surfing eller se nærmere på det imponerende bjerg, Mount Warning. Byron Bay har sin helt egen stemning og er et af de tilbagelænede steder på Pacific Highway, hvor du pludselig opdager, du har været en hel uge.

Nord for grænsen

Kontrasterne på Pacific Highway kan næppe være større, end hvis du kører direkte fra Byron Bay til Guldkysten sydøst for Brisbane. Hvor Byron Bay har slået sig op på kontrolleret udvikling, har Guldkysten slået sig op på sloganet stort, større, bedst.

I Coolangatta og især i Surfer’s Paradise er det familieorienterede temaparker, der er hovedattraktionen. De fire største er Warner Brothers Movie World, Wet ’n’ Wild Water World, Sea World og Dreamworld, men der er mange andre oplevelser af samme skuffe i området. Du kan selvfølgelig også bare kaste dig ud på stranden.

Baglandet

En direkte motorvej forbinder Guldkysten med Brisbane. Den er alt andet end interessant men det oplagte valg, hvis du skal hurtigt frem. Har du tid og lyst til andre oplevelser undervejs på Pacific Highway, kan du lægge vejen forbi Guldkystens bagland, der er en helt anden verden af bjerge beklædt med regnskov, der på grund af højden nærmest er tempereret. 

Turforslag til Guldkystens bagland

Kør forbi Canungra og herfra op ad bjergsiden til Lamington National Park. Efter mange kilometers hårnålesving, når du op på plateauet, hvor en panoramaudsigt åbner sig ud over det sydøstlige Queensland. Herfra kan du fortsætte ad flere snoede vej ind imellem kæmpemæssige regnskovstræer. Træerne havde fortrinsret frem for bilerne, så derfor måtte vejen snoes. Til slut ender du ved O’Reillys Guest House, hvorfra du kan komme på mange vandreture ind i regnskoven.

Du kan også se ud over det 40 km brede udslukte vulkankrater, som du selv står på kanten af, eller stille dig ud ved papegøjefodrings-brættet (men husk en hat, for det er bedre med en papegøje på hatten end ti i håret). Vejen går samme vej tilbage til Canungra og herfra ud til Brisbane-motorvejen.

Kort

Vis på kort

Oplev New South Wales - Skab din egen historie