The Outback

Australiens enorme ødemark

”The Outback” er en betegnelse, som australierne bruger for alt det land, der ligger derude, hvor kragerne ikke engang overvejer at flyve hen, som få ved hvor begynder, og endnu færre hvor ender – og som ingen rigtig kan forklare, hvorfor du skal se.

Øde landskaber og bizarre klipper

The Outback i Australien består af øde landskaber, bizarre klippepartier og andre steder flad slette, der så langt dit øje rækker er dækket af det samme monotone pindsvinegræs og måske mulgatræer, som du har set de foregående 200, 500 eller 700 km. The Outback – ødemarken – i Australien er enorm og tom. Og det er det, der gør den fascinerende.

The Outback finder du i alle australske delstater bortset fra Victoria i det sydøstlige Australien og Tasmanien, hvor du finder vildnis af en anden beskaffenhed. I det østlige Australien starter ødemarken nogle hundrede kilometer på den vestlige side af Great Dividing Range. I South Australia begynder den med Flinders Ranges, mens ødemarken i Northern Territory og Western Australia er overalt, hvor du ikke er i byer som Perth, Darwin og Alice Springs – eller i Sydvestaustraliens grønne hjørne.

Inspiration

Ture i The Outback

En køretur i the Outback i Centralaustralien foregår altid på grus- eller sandvej, næsten altid i firehjulstrækker og kræver, at du sætter tid af. Både til at forberede dig, men også til at køre de lange distancer, som ind imellem foregår i meget langsomt tempo. Efterhånden som det er blevet hverdagskost at køre fra Alice Springs til Uluru/Ayers Rock, vælger en del at køre nogle af de alternative veje og hjulspor.

Følg de legendariske hjulspor i Centralaustralien

I Centralaustralien kan du følge legendariske gamle hjulspor som Birdsville Track, der i gamle dage blev brugt til at drive kvæg fra det sydvestlige Queensland til Marree i South Australia, hvorfra det røg videre til slagtning eller udskibning i Adelaide. Strezlecki-sporet, Tanami Desert Track, Oodnadatta Track er andre af de populære ruter, der fører dig rundt i the Outback i Centralaustralien, hvor alt generelt set er meget fladt - det er tidligere havbund, du kører rundt på.

Nordvestaustralien

I Nordvestaustralien er det et anderledes kuperet terræn, du kan skimte fra bilvinduet, mens du kører i the Outback ad vejen fra Broome til Kununurra gennem Kimberley. Og humplerne starter i samme øjeblik du drejer fra vejen for at køre ind for at se på udvalgte klippeformationer. I Top End kan du køre ind i det spredte skovdækkede område Arnhem Land (kræver en tilladelse fra det Aboriginale Råd) for at ende i toppen af midten på Cobourg Peninsula.

Cape York

Fra Darwin kan du også sætte kursen mod Centralaustralien for at dreje fra mod øst ad the Savannah Way, der fører gennem golflandet op mod Carpentaria-bugten. Et område, der bliver ramt af oversvømmelser i regntiden. Her bliver dramatisk kuperet terræn afløst af fladt udtørret sumpområde.

Top End

I det fjerne nordlige Queensland kan du drage på Outback-ekspedition fra Cairns og hele vejen op til toppen af Cape York-halvøen. Husk at gøre det uden for regntiden; du krydser flere floder på din vej og har nok næppe lyst til at skulle ud for at skubbe bilen i disse krokodilleplagede områder. For enden af Cape York venter Torresstrædeøerne, hvortil du kan sejle, men også flyve fra Cairns.

Kort

Vis på kort