Greenwich i London

En hypet del af Docklands

Mange mener, at Greenwich er noget overvurderet, men giv stedet en chance og vurder selv. Godt nok har det i mange år hovedsageligt tiltalt dem, der har en vis maritim interesse, men der er altså meget, meget mere at se på, end gamle skibsklokker og Greenwich Meridian - og det er da heller ikke en tilfældighed, at bydelen er optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Greenwich ligger – som en del af Docklands – på den sydlige side af Themsen overfor Isle of Dogs.

Det var fra 1500-tallet hjemsted det kongelige palads Palace of Placentia, hvor mange medlemmer af Tudor-familien blev født, bl.a. Henry VIII og Elizabeth I. Men paladset blev ødelagt under den engelske borgerkrig i midten af 1600-tallet og derefter erstattet af Royal Naval Hospital for Sailors, der så endelig i 1873 blev til Royal Naval College. Start eventuelt med at besøge National Maritime Museum, der minder og hylder Englands status som søfartsnation. Udover de historiske elementer af udstillingen, kan du overalt i bygningen se fantastiske eksempler på skibsmodeller og malerier.

Greenwich Mean Time

Allermest kendt er Royal Observatory. Det er både park og observatorium, og samtidig stedet, der definerer Greenwich Mean Time, der siden 1884 har ligget til grund for tidsmåling for det meste af verden, og Greenwich Meridian (0 grader-længden), der deler Jorden i den østlige og vestlige halvkugle. Det er her du kan stå med den ene fod i øst og den anden i vest. Bygningen rummer, foruden observatorium, en omfattende udstilling af kronometre og interessante genstande med relation til Mean Time. Du kan bl.a. se et fornemt eksempel på et 24-timers ur, hvis du besøger Greenwich, når du rejser billigt til London.

Historisk hygge

Rundt omkring i Greenwich støder du på masser af historiske steder, der bidrager til en hyggelig dag uden for det centrale London. Det kan især anbefales at besøge Greenwich Market. Det er et hyggeligt lille marked, der fra onsdag til søndag sælger lækker mad både til veganere, vegetarer og kødspisere. Det er med andre ord for alle. Og så er det tilmed et rimelig billigt marked. I weekenden (særlig søndag) når markedet sit stemningsfyldte højdepunkt, når det bliver udvidet med boder, der sælger kunsthåndværk og antikviteter.

Mange andre steder i Greenwich finder du lignende steder: smalle gader med landsbystemning, små butikker, ægte pubber og hyggelige caféer og restauranter. Og hvis vejret tillader det, kan du nyde din frokost, tage en slapper og beundre den pragtfulde udsigt over Greenwich park. En picknick er også en mulighed.

Cutty Sark og old royal naval college

Hvis du foretrækker skibe i original størrelse frem for modeller, kan du besøge Cutty Sark. Store dele af det originale klipperskib fra 1800-tallet, blev desværre ramt af en omfattende brand i maj 2007, men er igen åben for publikum. Ud over det imponerende skib, er der også et Visitors Center, hvor der er dele af skibet udstillet sammen med orientering om historien. Endelig kan du besøge Old Royal Naval College, hvor kapellet, hallen og visitors center er åbent for offentligheden. Der blev ikke sparet på noget, da salene og bygningerne skulle dekoreres, og du kan den dag i dag se fantastiske vægmalerier og gipsdekoratoner. I besøgscentret finder du desuden både café og museumsbutik.

Kort

Vis på kort