Fort de Mutzig - et tysk fort i Frankrig

Alsace-Lorraine eller Elsass-Lothringen?

Er du i Alsaceområdet, og er du bare den mindste smule historieinteresseret, er Fort de Mutzig et absolut must. Fortet er et imponerende eksempel på hvordan befæstninger udvikles gennem det 19. århundrede og giver et spændende indblik i den noget komplicerede tysk/franske krigshistorie.

Men hvorfor et tysk fort i Frankrig? Efter det franske nederlag i den fransk-tyske krig i 1870-1871, vandt Tyskland retten til Alsace-Lorraine - eller Elsass-Lothringen som området hedder på tysk - og for at sikre området på tyske hænder blev der anlagt en række befæstninger på dette tidligere og nuværende franske område. Tyskerne byggede en række fortifikationer rundt om byerne Strasbourg og Metz, hvoraf Fort de Mutzig var et af de første og stærkeste.

Med fredsslutningen af 1. verdenskrig kom Alsace-Lorraine tilbage til Frankrig, og derfor ligger Fort de Mutzig i dag i Frankrig.

En magtdemonstration af ny teknologi

Fort de Mutzig - eller Feste Kasier Wilhelm II som er det tyske navn - blev indviet i 1896, og var på det tidspunkt et af de største og stærkeste forter i Europa. Fortet dækkede 40.000 kvm under jorden og var udstyret med 22 artilleritårne samt eget elektricitetsværk - og repræsenterede på mange måder en demonstration af den moderne krigshistories våbenkapløb. Og så var befæstningen verdens første fort bygget udelukkende af beton, der kunne modstå den nye tids artilleri.

Et besøg i fortet indebærer en 2 timer lang rundvisning i fortets underjordiske gange, der i krigstiden husede op til 7.000 soldater. Det er som at gå rundt i en underjordisk landsby, og du kan besøge bageren, lægehuset, slagteren og meget mere. Husk at tage en ekstra trøje med ned i de underjordiske gange - der er hundekoldt og du kommer hurtigt til at fryse.

Kort

Vis på kort