Vejafgifter og miljøzoner i Frankrig

Kort guide til vej- og tunnelafgifter

Det er nemt at komme rundt i Frankrig på en kør-selv-ferie, men du skal være opmærksom på, at der er vejafgift for at køre på motorveje. Den varierer alt efter, hvor I landet du kører, hvor trafikerede vejstrækningerne er og hvor tæt det er på de større byer. Du betaler vejafgiften i de betalingsanlæg, som du kører igennem, og kun for den strækning du kører. Du kan betale med kontanter eller kreditkort og får en billet, som dokumentation for at du har betalt for strækningen. Udover motorveje skal du også betale afgift for at passere de fleste større tunneller og broer - specielt i Alperne.

Beregn vejafgiften

Du kan læse mere på autoroutes.fr, hvor du kan beregne prisen på din rute eller lave ruter, der fører dig uden om betalingsvejene.

Hvis du vælger en alternativ rute, så du undgår betalingsvejene, skal du huske at påregne ekstra køretid. Det kan til gengæld give en masse ekstra spændende oplevelser undervejs.

Miljøzoner

Sørg for et miljømærkat, hvis du skal til Frankrig

Som i mange andre lande, er der indført miljøzoner forskellige steder i Frankrig. De er typisk indført i større byer som fx Paris, Strasbourg og Marseille, men der kommer konstant nye byer og områder til. Det betyder du skal have et miljømærkat på bilen for at køre i Frankrig.

Miljømærkatet hedder Vignettes Crit'Air og det kan udelukkende bestilles via en officiel fransk hjemmeside. Miljømærkatet følger køretøjets registreringsnummer (nummerplade), så du er dækket ind, så længe køretøjet har samme registreringsnummer.

Køb miljømærkatet til Frankrig her

Sørg for at bestille det i god tid, da det kan tage op til 10 dage, før du modtager mærkatet.

OBS: Vær særligt opmærksom på, at der er mange uofficielle hjemmesider, som sælger miljømærkatet til overpris. Kig dig derfor godt for inden køb, så du ikke bliver snydt.

Det er ikke muligt at købe mærkatet i Danmark – og heller ikke når du ankommer til Frankrig. Har du lejet en bil i Frankrig, bør du tjekke om bilen har et miljømærkat. Hvis det ikke er tilfældet, skal du gøre udlejningskontoret opmærksom på det.

Oplev Frankrig

Kør-selv-ferie i Frankrig

Se vores anbefalede turforslag