Guide: sådan gør I kør-selv-ferien mere bæredygtig

10 nemme tips til en mere bæredygtig kør-selv-ferie

Drømmer I om at rejse ud og opleve verden på en bæredygtig måde, men synes det er svært at finde ud af, hvordan I lige gør jeres rejse mere klimavenlig? Det kan godt være lidt en jungle at finde ud af, hvad der rent faktisk batter på klimabundlinjen, når man rejser. 

Sammen med den grønne tænketank CONCITO har vi derfor lavet en guide med gode råd og tips til, hvordan I gør jeres kør-selv-ferie mere bæredygtig - både for miljøet, kulturen og lokalbefolkningen.

Det kræver måske lidt research og kritisk stillingtagen at rejse mere bæredygtigt - men det behøver ikke være svært. Og det bedste er, at bæredygtige rejser ikke blot er bedre for miljøet, det giver også jer en langt bedre rejse.

Her er de 10 tips:

 1. Skær ned på flyvninger
 2. Skær ned på CO2 på transporten på destinationen
 3. Tag dig god tid - kør færre kilometre, oplev mere
 4. Kompense for din CO2 udledning
 5. Kom væk fra de værste turistbaskere
 6. Rejse med respekt for lokalbefolkningen
 7. Sørg for at handle og spise
 8. Tænk i bæredygtig overnatning

10 gode råd til en grønnere kør-selv-ferie

1. Skær ned på flyvninger

Flyvningen er den helt store synder, når det kommer til rejser og klima. Og det bliver desværre ikke bæredygtigt at flyve lige med det samme, selvom branchen har stort fokus på at udvikle mere klimavenligt brændstof.

Så det mest bæredygtige, du kan gøre, er ganske simpelt at skære ned på antallet af flyvninger. Overvej derfor altid, om der er et alternativ. Kan du fx køre i bil til din destination eller tage tog eller bus?

Drop fx årets tre weekendture til storbyen - eller vælg storbyer, du kan køre til - og tag i stedet på én længere ferie om året, hvor storbyen fx indgår. Så kan du faktisk reducere antallet af dine flyeture betydeligt.

Det skal selvfølgelig vejes op imod hvor langt væk, du vælger at rejse. En tur til USA har selvsagt en langt større CO2-belastning, end en tur til Mallorca. SE VORES KLIMABEREGNER

 

Hvis det er nødvendigt at flyve, så sørg for:

- at vælge direkte ruter. Det største udslip af CO2 sker, når flyet letter og lander. Faktisk bruger man op mod 33% mere CO2 per mellemlanding.
- at rejse på økonomi-klasse i stedet for business-class/first-class
- at pakke let, fx kun medbringe håndbagage

2. Skær ned på CO2 på transporten på destinationen

Sådan gør du din kør-selv-ferie mere bæredygtig

Det smarte ved at være på kør-selv-ferie er selvfølgelig at have en bil og dermed let transport ved hånden. Det er også en god måde at sikre, at I får masser ud af ferietiden og kommer væk fra de overbesøgte turistområder.

  Men du kan nemt skære ned på dit CO2-udslip ved at:

  • Spørge efter en hybrid eller el-bil ved din biludlejer (læs mere om vores samarbejde med FDM omkring ladestandere til el-biler i Europa her)
    
  • Vælge en bil, der passer til størrelsen på jeres gruppe og til jeres rejsebehov. Fyld gerne bilen op, og hvis I kun er to personer, så vælg en mindre bilklasse. Undgå den helt store 4-hjuls-trækkende benzinsluger, hvis I ikke har brug for at køre offroad
    
  • Lade bilen stå. Nogle gange kan det godt betale sig at lade bilen stå og bruge den offentlige transport, når I skal på udflugt. Skal I fx besøge en landsby nogle kilometer væk, så overvej at tage en lokal bus eller lej en cykel. Det kan også være en oplevelse i sig selv. Og skal I på vinsmagning, så er der jo andre gode fordele ved at vælge offentlig transport.

  3. Tag dig god tid - kør færre kilometer, oplev mere

  På vandring i de franske Pyrenæer, Sydvestlige Frankrig

  Vi bliver lidt i det med transporten. At være på kør-selv-ferie handler nemlig ikke om, hvor mange kilometer I kører, men derimod om hvor mange oplevelser, I får - eller rettere, kvaliteten af oplevelserne. Så lav en rute, hvor I bruger lidt mere tid, nogle færre steder.

  Med andre ord, giv jer god tid til at opleve. Stil bilen et par dage og tag ud på en vandre- eller cykeltur i området og udforsk det hele lidt nærmere.

  Og hvem ved, måske kan en aften på en restaurant i en lille flække blive et uforglemmeligt minde om en aften i selskab med de lokale - eller et tip til en oplevelse i nærheden, der er lidt "off the map".

  Det er det, man kalder for en "win win" - I gør noget godt for miljøet, OG I får en langt bedre tur!

  Se vores kør-selv-ferier med cykel og vandring

  4. Kompensér for din co2-udledning

  Det kan føles lidt som at købe aflad, men det gør faktisk en forskel at købe kompensation for din CO2-udledning. Og det kan gøres på flere forskellige måder. Fx kan I støtte projekter, der trækker CO2 ud af atmosfæren eller udviklingen af vedvarende energi. 

  I skal dog ikke kaste jeres penge efter hvad som helst. Concito anbefaler, at I støtter projekter, der er kontrolleret af uafhængige institutioner. Det kan fx være projekter, der er certificeret Gold Standard eller Verified Carbon Standard

  Det kræver lidt research, men det er en lille pris at betale for at få mulighed for at udforske vores fantastiske verden. 

  Concito anbefaler bl.a. følgende kompensationsmuligheder:

  5. Kom væk fra de største turistbaskere

  Rialotobroen i venedig

   

  At opleve nogle af de helt store turistattraktioner og verdenskendte seværdigheder er for mange et mål på ferien. Det skal der selvfølgelig være plads til.

  Men at rejse bæredygtigt handler også om at undgå at bidrage til den overturisme, der slider på nogle af de mest besøgte byer og turistattraktioner. 

  Så i stedet for at lægge hele jeres ferie omkring de store seværdigheder, kan I planlægge at dele af ferie bliver holdt i nogle af de mindre besøgte byer eller områder.

  Her venter gerne en meget mere autentisk oplevelse, der ikke er præget af masseturisme.

  Fx kan en rejse til Toscanas mindre besøgte naboegn, Umbrien, eller det ukendte Occitani i Sydvestfrankrig være oplevelsesrige alternativer til de mere berømte destinationer. 

  6. Sørg for at spise, handle og støtte lokalt

  FDM travels klimaindsats

  At rejse bæredygtigt handler som sagt om meget mere end CO2. Det handler også om at forbruge til fordel for lokalmiljøet. Brug derfor dine penge i lokalområdet i stedet for på All Inclusive-hoteller eller internationale kæder. Jo flere lokale services du bruger, jo bedre.

  Tænk også over at spise på lokale restauranter og vælge lokale råvarer. Det er nemlig godt for miljøet, at vi skærer ned på importerede madvarer. Så kast dig nysgerrigt over de lokale markeder og udforsk områdets specialiteter.

  Det er ikke kun godt for området og miljøet - det er også godt for din rejseoplevelse. På den måde får du nemlig mulighed for at få et spændende indblik i de lokale traditioner, gastronomiske specialiteter og møde de lokale på deres egen hjemmebane.

  7. Tænk over dit forbrug

  For rigtig mange er shopping en stor del af at rejse. I har ofte lidt bedre tid til at ose butikker, og priserne er måske billigere end herhjemme.

  Men selvom det er hyggeligt og pengene har tendens til at flyve ud af hånden lidt nemmere på ferien, så stop lige op og overvej, om I virkelig behøver det, I er ved at købe. Måske er I blevet forført at feriestemning og vil alligevel ikke bruge det, når I kommer hjem? 

  Og hvis I endeligt skal shoppe, så udforsk det lokale håndværk og støt de små butikker. Så ender jeres penge i det mindste med at gavne lokalområdet, og I får en mere mindeværdig souvenir med hjem.

  Travlt shoppingcenter

  8. Reducer brugen af plastic og engangsmateriale

  Lige så vel som I forsøger at reducere brugen af plastic i jeres dagligdag, kan I også gøre det på ferien.

  Rejser I til lande, hvor vandet fra hanen kan drikkes, så medbring en drikkedunk i stedet for at købe vand i plasticflasker. Medbring også en god rygsæk eller et net, så I slipper for plasticposer, når I handler.

  Andre måder at reducere jeres brug af plastic:

  • Medbring en genanvendelig kop for at undgå pap- og plastic takeaway
  • Undgå at købe street food, der serveres i plastic og plasticservice
  • Undgå at bruge hotellernes engangsprodukter som shampoo og sæbe i små flasker
  • Tilmeld jer et lokalt oprydningsprojekt
  • Sig nej tak til plasticsugerør
  • Brug bambustandbørster i stedet for plastictandbørster

  9. Tænk i bæredygtig overnatning

  Også på din overnatning kan du nemt skralle lidt af dit klimaaftryk af. Udgå fx at bo på de store, fem-stjernede hoteller hver nat, som givet vis har en større udledning til opvarmning af pool, airconditioning osv. Undgå også All Inclusive-koncepter, der gerne har et enormt madspild.

  Det Lille Hotel facade

   

   Reducér jeres klimaaftryk ved at:

   • Overnatte på små hoteller, gårde, ranches eller Inns, som generelt har et lavere klimaaftryk 
   • Bo flere nætter på samme hotel
   • Sige nej tak til at få rengjort værelset hver dag ved at sætte "forstyr ikke"-skiltet på døren
   • Medbringe egne plejeartikler og undgå at bruge små shampoo, balsam og håndsæber (eller tage dem med fra første hotel og brug det hele undervejs)
   • Genanvende håndklæder og sengetøj
   • Bo på campingpladser
   • Vælge hoteller, der aktivt arbejder med bæredygtighed. 
   • Spare på vandet med korte bade
   • Slukke for strøm og aircondition, når I ikke bruger det

   10. Rejs med respekt for lokalkulturer

   Børn spille fodbold i Soweto - Township udenfor Johannesburg, Sydafrika

   Mange drømmer om at opleve kulturer, der er anderledes fra vores egen, når vi rejser. Derfor vil fx en tur til Sydafrika gerne indebære et besøg i et township eller hos et stammefolk.

   Det er der for så vidt intet galt i, så længe det gøres med respekt for de lokale.

   Støt gerne op om lokale initiativer, hvor turisme sker på de lokales præmisser. Bidrag til deres lokalsamfund ved at købe lokale produkter og fx håndværk i deres butikker. Sørg også for, at du får tilladelse, før du tager billeder af personer og undersøg gerne, om de lokale får del i den økonomiske gevinst ved besøget (at det fx ikke kun er turoperatøren, der tjener på det) Forhør dig evt. om en lokal guide. 

   Det kræver selvfølgelig lidt research at sikre sig, at pengene ender de rigtige steder, når man fx skal booke en guide eller tage på en udflugt, men det er i sidste ende det hele værd for at få den særlige oplevelse og nyde den med god samvittighed.

   LÆS OGSÅ: Sådan får du bæredygtige oplevelser på din rejse

   læs mere om bæredygtige rejser