Katakomberne i Palermo

8.000 døde sicilianere

Temperaturen falder et par grader og hårene begynder at rejse sig, når du går ned ad trapperne til de hårrejsende Catacombe dei Cappucini. Er det på grund kulden? Eller på grund af, at du er på vej ned til de uhyggelige underjordiske katakomber, der ligger under den gamle kirkegård i Palermos Zisa-kvarter?

For enden af trapperne åbner en verden sig af 8.000 døde sicilianere i alle aldre. De er lagt til skue i kister, hængt op side om side i nicher eller anbragt ceremonielt i små kapeller. Du vil opleve en blanding af gys, spænding og fascination i de gamle underjordiske korridorer, hvor nogle af ligene er balsameret så flot, at du et kort øjeblik vil tage dig selv i at tænke, at de bare sover. Tag forbi Catacombe dei Cappucini på din kør-selv-ferie og få feriens bedste gys!

Den blinkende tornerose

Forseglet i en lufttæt glaskiste ligger liget af den toårige Rosalia Lombardo fin med en hvid sløjfe i sit blonde hår. Hun er katakombernes sidste ”indflytter” og største attraktion. Balsameringen af barneliget blev udført ud fra en ny metode, der var ufattelig vellykket.

Alle hendes organer er intakte og efter sigende åbner og lukker hun øjnene flere gange dagligt så meget, at man kan se hendes blå øjne. Det er dog en påstand, der er delte meninger om. Nogen mener, at det simpelthen bare er en optisk illusion, men en ting er i hvert fald sikkert. Det er svært ikke at tro på, at hun bevæger øjenlågene, når du står der og ser hendes flotte blå øjne.

Et sjældent levende billede af døden

Katakomberne er indrettet i forskellige lange korridorer, hvor mænd, kvinder, munke præster og børn er lagt til hvile i deres fineste tøj. Da kirkegården var løbet tør for plads omkring år 1600 udgravede munkene krypterne under klosteret, og på grund af det tørre klima, der opstod dernede begyndte de at balsamere ligene af præster og andre religiøse skikkelser. De underjordiske hvilesteder blev hurtigt forbundet med status, og derfor kunne byens rige betale sig for en plads dernede.

I dag findes der omkring 8.000 lig dernede, hvoraf 1.252 er mumificerede. En gåtur i de gamle katakomber er en spændende mulighed for at et sjældent levende billede af døden, og overraskende nok, så er det egentlig mere respekt end frygt, der går igennem dig, når bevæger dig igennem de dødes rum. Glæd dig til gru og gys i Palermos måske mest grufulde seværdighed.


"Gå også en stille tur på den flotte kirkegård, der ligger over katakomberne. I snorlige rækker står små maosoleer side om side med sarkofager og flotte pinjetræer."

- Alan, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort