Keramikbyen Caltagirone

På opdagelse i keramikbyen

Overalt i den smukke gamle bjergby, Caltagirone hænger små beviser på byens lange tradition med keramik. Vejskilte, bymure, broer, altaner og trapper er dekoreret med figurer og skilte i overvejende gule, grønne og blå farver. Det er den perfekte by for dig, der gerne vil fare vild i små kringlede gader og falde i staver over udsigten til det smukke landskab. Og hvis du har en forkærlighed for keramik, så er det især vigtigt, at du insisterer på, at kør-selv-ferien til Sicilien ikke må være foruden et visit til Caltagirone.

Sår aldrig en siciliansk piges hjerte

Små kogler og arabiske hoveder i keramik pryder altanerne i den gamle barokby. Overalt ligger små keramikværksteder, som sælger alt lige fra hverdagskeramik i smukke farver til store kostbare juletræer, der koster tusindvis af euro. Når du vandrer rundt i de smukke barokgader, så glem ikke at kigge op. Imellem vasketøjet hænger de fineste altaner fyldt med blomster. Mange af blomsterne står i hoveder lavet af keramik. Det er en lille smule spøjst, men der er en hel legende bag, som er rimelig speciel, men sjov:

Legenden siger, at en ung arabisk mand forelskede sig en smuk ung kvinde efter at have set hende vande sine blomster på sin balkon i Palermo. Han friede øjeblikkeligt til hende og hun sagde ja. Men da hun fandt ud af, at han snart skulle rejse tilbage til sin hustru og børn besluttede hun sig for at slå ham ihjel på natten inden hans afrejse. Hun skar hans hoved af og brugte det som urtepotte på sin balkon, hvor hun dyrkede byens bedste basilikum. Naboer blev efter sigende så misundelig på den flotte basilikum, at de også ville have en sådan et hoved, og derfor blev de lavet i keramik.

Trappen er byens velfortjente varemærke

Keramikken er Caltagirones varemærke, og mesterværket over dem alle er en stakåndet, men smuk oplevelse. Det er en lang trappe på 142 trin, som forbinder Piazza Municipio med Santa Maria del Monte kirken. Trappen, der i daglig tale går under det lange navn, Scalinata di Santa Maria del Monte er fra 1600-tallet. Det ikoniske og charmerende udtryk fik den dog ført i 1956, hvor den blev forsynet med farverige kakler med små søde motiver påmalet. På begge sider er trappen flankeret af små piazzaer og keramikforretninger, og i takt med, at du kommer længere og længere op bliver udsigten bedre og bedre. Du får simpelthen et perfekt vue ud over den gamle by og landskabets træ- og olivenbeklædte bjerge.


"Besøg Caltagirone, når der er Festa di San Giacomo. Keramiktrappen oplyses med olielamper i de smukkeste mønstre og hele byen er en stor og dejlig fest"

- Hanne, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort