Invasionen på Sicilien

Bunkere og krigskirkegårde

En kør-selv-ferie på Sicilien byder på et hav af spændende oplevelser. Gamle templer, frodige bjerge og hyggelige små middelalderlandsbyer tegner billedet af den populære ferieø. Det hele er naturligvis krydret med lækker mad og dejlig vin. Men for dig, der har en interesse for anden verdenskrig er der rig mulighed for at få stillet behovet på Sicilien. Her er tidligere slag stadig tydelige i et landskab, hvor bunkere og krigskirkegårde især er tydelige på det sydlige Sicilien.

The soft underbelly of Europe

Churchill kaldte Sicilien for ”The soft underbelly of Europe”, og det blev den især efter en snedig afledningsmanøvre, der fik Hitler til at fjerne hele divisioner fra øen til andre steder. Når du kører igennem øens sydøstlige kyststrækningers landskab, der er mere fladt og åbent end øens midte, dukker der pludseligt bunkere fra anden verdenskrig op. De står som dystre historiske minder om blodige kampe, og konsekvensen af deres tilstedeværelse er tydelig på krigskirkegårdene i blandt andet Siracusa og Catantia, hvor de hvide gravstene står i snorlige rækker og ærer dem, der faldt i kamp. Og det hele begyndte med en snedig afledningsmanøvre i Spanien.

Hitler snydt

30. april 1943 fandt en fiskermand i Spanien liget af en britisk soldat liggende på stranden. På sig havde han en mappe med dokumenter. De spanske myndigheder begravede liget, men overgav mappen til tyskerne, der troede, at de havde fundet uvurderlige oplysninger om de allieredes planer. De allierede var nemlig tæt på at bekæmpe akselsmagterne i Nordafrika og dokumenterne afslørede, at næste mål ville være at gå i land på Sardinien og i Grækenland. Hitler flyttede adskillige divisioner til disse områder for at forberede sig på kamp, men tyskerne var blevet snydt. Dokumenterne var falske. Det hele var en snedig afledningsmanøvre.

Krigens første D-dag

Det var altså en noget uforberedt værnemagt, der tog imod de 160.000 allierede soldater. Missionen, der blev kaldt Operation Husky, var krigens hidtil største landgangsinvasion og på mange måder kan man kalde den krigens første D-dag. Operationen skulle sikre søvejen i Middelhavet og fungerede som det indledende angreb i Churchills Felttog i Italien. Han mente, at en eliminering af Mussolinis magt var et afgørende indledende element i sejren over Hitler. Siciliens rolle i anden verdenskrig var stor, og for dig, der er interesseret i krigshistorie er det noget af et sus i maven, du oplever, når du står på stedet for Operation Husky.


"Kør en tur forbi Commonwealth War Cemetery i Siracusa og mærk stemningen, der stadig lever blandt de knap 1.000 gravsten. Så forstår du udmærket, hvor vigtig Sicilien var fro anden verdenskrig."

- Alan, rejsespecialitet i Lyngby


Kort

Vis på kort