Vejafgifter og miljøzoner i Italien

Kort guide til vejafgifter

Ligesom mange andre lande i Europa, er der vejafgifter for at køre på motorveje i Italien. Du betaler kun for den strækning du kører. Det er meget nemt – du trækker en billet i en automat ved en bomstation, når du kører ind på motorvejen. Gem billetten, som du skal indløse i en automat, når du forlader motorvejen. Du kan både bruge kontanter i form af euro eller internationale kreditkort.

Her kan du beregne prisen på vejafgifter i Italien - klik her

Hold øje med skiltningen og følg den

Der kan være nogle enkelte undtagelser, hvor du skal betale vejafgiften inden du kører ind på en motorvej. Hold øje med skiltningen og følg den. Vejbommen kan i visse tilfælde gå op uden du har betalt, men så risikerer du at få en hilsen med en motorvejsafgift, når du er tilbage i Danmark.

Du kan selvfølgelig også kører via mindre veje gennem Italien, hvor du ikke skal betale vejafgifter, men så skal du beregne ekstra køretid. Til gengæld kører du ofte gennem den smukkeste natur og små, hyggelige landsbyer, hvor du højst sandsynligt får øje på flere interessante seværdigheder, der er et stop værd.

Miljøzoner

Miljøzoner i Italien

Du skal være særlig opmærksom på miljøzoner i Italien. Det er hovedsageligt i de større byer, der er stramme restriktioner mod kørsel i centrum og de historiske bykerner i forskellige tidsrum. Det er typisk mellem 08.00 og 18.00, men det kan variere, så hold øje med skiltningen (Zona Traffico Limitato - ZTL), der angiver grænsen til zonerne. Din nummerplade bliver automatisk registreret, så snart du kommer ind i en zone, og har du ikke en gyldig tilladelse, får du en bøde tilsendt. Det kan blive en dyr fornøjelse at overse skiltningen, for hver gang du kører ind i en zone uden tilladelse, udløser det en bøde.

Skal du bo på et hotel i den historiske bykerne, kan du altid prøve at kontakte hotellet og forhøre dig om de vil sende bilens registreringsnummer til myndighederne, så du kan få lov til at køre til hotellet uden at modtage en bøde.

Er du handicappet og har behov for at køre ind i byerne, kan du søge om tilladelse hos de lokale myndigheder. Desværre kan kameraerne ikke aflæse et handicapmærke, så du risikerer en bøde, som du efterfølgende skal gøre indsigelse i mod.

På den italienske side https://ztl-italia.blogspot.com/ kan du finde de byer der kræves miljømærker til. Siden er på engelsk, men google kan oversætte for dig.

I Milano er der en særlig forureningsafgift for kørsel i bymidten. Her skal du købe et Europas, der kan købes i lokale kiosker. Læs mere her

Oplev Italien

Kør-selv-ferie i Italien

Se vores anbefalede turforslag