Blaafarveværket

Koboltminen og værket

Blaafarveværket og Koboltminen vest for Oslo blev etableret af Christian VII i 1776 og var arbejdsplads for tusindvis af arbejdere frem til 1893. Deres job bestod i at forsyne verden med Kobolt, hvorfra man kan udlede den smukkeste og mest intense blå farve.

Kobolt er et meget sjældent grundstof og mere værdifuldt end sølv, men på trods af at Blaafarveværket stod for 80% koboltudvindingen i hele verden havde virksomheden aldrig overskud. Det siger lidt om hvor mange ressourcer det krævede at udvinde og producere koboltblå.

I Danmark har Royal Copenhagen (tidligere Den kongelige Porcelænsfabrik) op gennem tiden fået den blå farve til den klassiske musselmalede serie fra netop Blaafarveværket i Norge. Den blå farve fra Kobolt er perfekt til at male på porcelæn, da den bl.a. kan den tåle de meget høje temperaturer under brænding af porcelæn.

Bygningerne og koboltminerne er flot bevaret, og det er muligt at besøge og opleve det hele gennem rundture i minerne, stisystemer og udstillinger i grønne omgivelser. En oplevelse for alle aldre.

Kort

Vis på kort