Fæstningsbyen Fredrikstad

Oplev Nordeuropas bedst bevarede fæstningsby

Fredrikstad er Nordeuropas bedst bevarede fæstningsby. Inden for de store, velbevarede volde er der en komplet by, som den så ud flere hundrede år tilbage. Men det er ikke tale om et museum, men et normalt fungerende samfund med alt som hører til. Og som kun venter på at blive opdaget af dig.

byens udvikling

I 1567 brændte svenskerne byen Sarpsborg ned, som ligger ligger lidt længere op ad floden Glomma. Beboerne bad Kong Fredrik II af Danmark-Norge om at byen skulle genopbygges længere nede ad floden på et sted som er nemmere at forsvare. En moderne rennæsanceby med lige gader og et centralt torv blev etableret, og eftersom krigene med Sverige fortsatte blev byen 100 år senere omsluttet af et større fæstningsanlæg. Samtidig rykkede militæret ind side om side med handelsfolk og håndværkere, og de flyttede først ud i 2002. Tordenskjold havde blandt andet hovedkvarter i byen i perioder.

Bygningerne i Gamlebyen er hovedsagelig fra 1700- og 1800-tallet og repræsenterer alle de funktioner som skal til i en rigtig by. Du finder rådhuset, banken, apoteket, kirken - og selvfølgelig kaserner, krudthus og andet, som tilhører den militære historie.

Har du ikke fået nok af imponerende fæstningsværker, så kan man følge den oprindelige befæstede vej 500 m  mod øst, hvor du finder Kongsten Fort. Fortet blev bygget samtidig med befæstningen rundt om byen som ekstra sikkerhed, hvis svenskerne skulle vælge at ankomme over land.

I løbet af industrialiseringen i 1800-tallet voksede byen udover de gamle volde, og i dag ligger centrum i det moderne Fredrikstad lige på den anden side af floden Glomma. En moderne by i stor udvikling, blandt andet med et levende bryggermiljø med restauranter og caféer, som er værd et besøg.

"gamlebyen i fredrikstad er som om 1700-tallet møder nutiden... og nok den bedst bevarede hemmelighed af en by i skandinavien"

- Anders, Direktør FDM travel


 

Inspiration

Kort

Vis på kort

Oplev Norge