Fæstningsbyen Fredrikstad

Oplev Nordeuropas bedst bevarede fæstningsby

Fredrikstad er Nordeuropas bedst bevarede fæstningsby. Inden for de store, velbevarede volde er der en komplet by, som den så ud flere hundrede år tilbage. Der er dog ikke tale om et museum men om et normalt fungerende samfund med alt, som hører til - og som kun venter på at blive opdaget af dig.

Byens udvikling

I 1567 nedbrændte svenskerne byen Sarpsborg , som ligger ligger lidt længere op ad floden Glomma. Beboerne bad Kong Fredrik II af Danmark-Norge om, at byen skulle genopbygges længere nede ad floden, på et sted som er nemmere at forsvare. En moderne rennæsanceby med lige gader og et centralt torv blev etableret, og eftersom krigene med Sverige fortsatte, blev byen 100 år senere omsluttet af et større fæstningsanlæg. Samtidig rykkede militæret ind side om side med handelsfolk og håndværkere, og de flyttede først ud i 2002. Tordenskjold havde blandt andet hovedkvarter i byen i perioder.

Bygningerne i Gamlebyen er hovedsagelig fra 1700- og 1800-tallet og repræsenterer alle de funktioner, som skal til i en rigtig by. Du finder rådhuset, banken, apoteket, kirken - og selvfølgelig kaserner, krudthus og andet, som tilhører den militære historie.

Inspiration

Fortsæt til Kongsten Fort

Har du ikke fået nok af imponerende fæstningsværker, så kan du følge den oprindelige, befæstede vej 500 meter mod øst, hvor du finder Kongsten Fort. Fortet blev bygget samtidig med befæstningen rundt om byen som ekstra sikkerhed, hvis svenskerne skulle vælge at ankomme over land.

I løbet af industrialiseringen i 1800-tallet voksede byen udover de gamle volde, og i dag ligger centrum i det moderne Fredrikstad lige på den anden side af floden Glomma. En moderne by i stor udvikling med blandt andet et levende miljø med restauranter og caféer, som er et besøg værd.


"Gamlebyen i Fredrikstad er som om 1700-tallet møder nutiden... og nok den bedst bevarede hemmelighed af en by i Skandinavien"

- Anders, Direktør FDM travel


Kort

Vis på kort