Gaustatoppen i Telemark

Norges største udsigt

Gaustatoppen er med sine imponerende 1.883 meter over havet Telemarks højeste fjeld, og det punkt i Norge hvor man kan se det største geografiske område. I klart vejr kan man se ud over hele 60.000 km2. Gaustatoppen ligger lige over Rjukan, som med sin industrihistorie og kampen om det tunge vand, er på UNESCO's verdensarvliste.

Lukket af militæret

Gaustatoppen var i mange år domineret af militær aktivitet, hvor NATO i 1959 blandt andet byggede en kabelbane inde i fjeldet, for at kunne komme op til de militære installationer på toppen. I dag er Gaustabanen åben for turister (dog lukket fra slut oktober og vinteren over), hvor en en elektrisk vogn på skinner kører 850 meter ind til midten af fjeldet. Derfra er der omstigning til kabelbanen, som med 39 graders hældning fører dig til Gaustatoppen. Hele turen tager kun 15 minutter, dog kan der forekomme lidt ventetid i højsæsonen i juli. På toppen finder du en turisthytte med café, og selvfølgelig en fantastisk udsigt.

Populær vandrerute for hele familien

Gaustatoppen, som af mange betragtes som Norges smukkeste fjeld, er også idéel for korte og længere vandreture. Den mest populære vandretur tager udgangspunkt fra Stavsro parkeringsplads hvor du skal du betale for at parkere bilen. Er der fyldt op kan du i stedet parkere ved Bygget eller Gaustablikk og tage fjeldbussen til Stavsro.

Fra parkeringspladsen er der 4,3 km til toppen af fjeldet og i alt 700 højdemeter. Underlaget består af sten, store som små, så husk det rigtige fodtøj. Vandreruten er markeret helt vejen og overkommelig for både børn og voksne med en smule erfaring. På vejen op bliver udsigten bare smukkere og smukkere og til sidst kan du spejde ud over de højeste fjelde i Telemark, Buskerud og ikke mindst Hardangervidda mod vest. Når først du er kommet til tops kan du bruge flere timer på at spejde hele horisonten rundt. Mad og drikke fås i caféen. Bemærk at nedturen er den samme som opturen, men det er også muligt at tage Gaustabanen ned gennem fjeldet - et populært valg når børnene er trætte.

Som altid når man vandrer i de norske fjelde, så skal man huske at medbringe drikkevarer, lidt at spise samt påklædning til al slags vejr. Regn med at turen fra Stavsro parkeringsplads til Gaustatoppen i knap 2.000 meters højde, tager 2,5 - 3 timer. Der findes yderligere vandreruter til Gaustatoppen, mange af dem er mere krævende og tager længere tid, helt op til 6-8 timer hvis man vælger den lange rute fra Rjukan (ca. 10 km, 1.559 højdemeter).

Kort

Vis på kort