Heddal Stavkirke

Norges største og smukkeste stavkirke

Stavkirken i Heddal ligger i Telemark, nær Notodden, og er med rette en af de mest imponerende kirker i Norge. Den er både den største og måske også den smukkeste af alle stavkirker, og så er den stadig i brug til almindelige kirkehandlinger og bryllupper. Kirken er ganske speciel med hele 3 tårne, som kan dateres tilbage til 1200-tallet.

I starten af 1800-tallet var stavkirken i særdeles dårlig forfatning. Den blev derfor ombygget frem til 1825. Ombygningen viste sig at blive meget omfattende, og den daværende arkitekt Henrik Nebelong trak sig fra projektet. I stedet overtog og fuldførte den danske bygmester P. Hansen arbejdet med istandsættelsen. Senere er Heddal Stavkirke restaureret ad flere omgange, senest i 1952-54, hvor skibet og korset blev repareret.

Jorden under stavkirken er aldrig blevet undersøgt af arkæologer, derfor antages det, at der stadig er et stort historisk potentiale gemt i undergrunden.

Ved siden af kirken ligger der en præstegård, hvor der ofte er udstillinger. I Café Olea på første sal er det muligt at købe lidt mad efter besøget i Heddal Stavkirke.

Bemærk, at der skal betales entré, hvis du ønsker at opleve Stavkirken i Heddal samt den nærliggende udstilling. Kirken kan være lukket i korte perioder lørdag og søndag pga. bryllupper.

Kort

Vis på kort

Oplev Norge - skab din egen historie