Gravkamrene Dolmenes de Antequera

En tidsrejse på flere tusind år

På afstand ser de måske ikke ud af så meget. Men Dolmenes de Antequera holder kortene tæt til kroppen. Med små 5000 år på bagen er de tre gravkamre, der udgør Dolmenes de Antequera, nogle af de ældste byggekonstruktioner i Europa. Englands Stonehenge løber med al opmærksomheden, men sandheden er, at Dolmenes de Antequera er både lige så gamle og rummer stenblokke, der er flere gange større, end dem i Stonehenge. Kom og hils på fortiden i denne spændende krog af Andalusien kun en times kørsel fra Malaga.

De ældste gravkamre er Menga og Viera

Disse to gravkamre skiller sig ud i kraft af at være omkring 1000 år ældre end det 3. gravkammer, El Romeral. Der er tale om såkaldt ”megalitiske" konstruktioner, dvs. konstruktioner uden mørtel. Så snart man stikker hovedet inden for i gravkammeret, mærker man et ekko af Stonehenge, idet de gigantiske stenblokke er i både i horisontal og vertikal positur. Og for lige at sætte tingene i perspektiv: Den tungeste stenblok i Stonehenge er på 40 ton. Til sammenligning er den tungeste stenblok brugt i Menga på hele 180 ton.

Inspiration

Oplev det byggetekniske fremskridt i El Romeral

Selvom El Romeral ligger lidt afsides i forhold til Menga og Viera, er det absolut anbefalelsesværdigt at køre den lille tur på et par kilometer. El Romeral er 1000 år yngre end Menga og Viera, og det er fascinerende at betragte det byggetekniske fremskridt, der er sket i mellemtiden. Selvom El Romeral er bygget med større håndværksmæssig snilde, lader den intet tilbage i forhold til at give plads til den gådefulde mystik, der præger alle tre gravkamre. Dolmenes de Antequera er som skabt for din indre Indiana Jones og uden tvivl en af Spaniens mest interessante UNESCO-seværdigheder.


"Jo tidligere du er der, jo større sandsynlighed er der for, at der ikke er så mange mennesker. Med andre ord mere plads til at stedets særlige mystik træder frem."


Kort

Vis på kort