Smølfebyen Juzcar

Slip fantasien løs

Der er blåt overalt i Juzcar. Blå huse ligger side om side på den skrånende bjergskrænt, blå kæmpe smølfestatuer skyder op i gadebilledet og en street art-udgave af den onde troldmand Gargamel lusker rundt på en husmur med katten Azrael. Byen er, med sin lille størrelse og kun 35 minutters bilkørsel fra Ronda, et perfekt pitstop undervejs på kør-selv-ferien mellem Andalusiens hvide landsbyer. Juzcar er en blåstemplet oplevelse og absolut en omvej værd – både for store og små.

Da den ukendte pueblo blanco blev smølfet op

I dalen Valle del Genal, tre kvarter i bil fra Ronda, finder I Juzcar, der frem til juni 2011 blot var én af de mange hvide landsbyer – pueblos blancos – der ligger strøet ud i det andalusiske landskab. Det var lige indtil smølfetegnefilmen, The Smurfs, fik premiere i 2011, og Sony Pictures – som en del af promoveringen - besluttede at transformere byen til verdens første og eneste officielle smølfeby.

Smølfeentusiasme, svampeglæde og skyggefuld siesta

Juzcar fungerer som en almindelig landsby med folk, der passer deres hverdagsliv midt i en blåmalet labyrint af ens huse, smølfemalerier og gigantiske fluesvampe med rød hat og hvide pletter. Smølferne elsker nemlig svampe. Det er én af grundene til at Sony valgte Juzcar som smølfeby. Byen er kendt for sin tradition inden for mykologi – videnskabeligt studium af svampe. Hvert efterår bugner naturen omkring Juzcar af forskellige svampesorter, og byen er et ideelt rejsemål for den naturglade, svampeentusiasten og – selvfølgelig – smølfeelskeren.

Når I trænger til at hvile øjnene fra alt det blå, lokker restaurant Bandolero med sin overdækkede terrasse og simple – men veltillavede – retter. Her kan I nyde en kold forfriskning, mens solen skinner gennem det grønne plantetæppe, der dækker terrassen, og leger i pletter på den lyseblå husvæg. Prøv husets specialitet: gratineret aubergine med salat. Når både mad og alt det blå er fordøjet, kan I starte motoren og køre videre ud i det andalusiske bjerglandskab. 

 


"Tag på smølfeeventyr i Byen Juzcar. Den er perfekt som et kortvarigt frokoststop på vejen mellem byerne Mijas og Ronda."

- Mette, rejsespecialist i Lyngby


 

Kort

Vis på kort