Trafik og kørsel i USA

Det er nemt at være bilist i USA

Mange danske ferierejsende frygter de store amerikanske motorveje med ti spor eller mere i hver retning. Men det er helt unødvendigt. Amerikanske bilister hører til nogle af de mest hensynsfulde i verden, og det er faktisk utroligt nemt at være kør selv turist i USA.

Samtidig er hastigheden på vejene også noget lavere end vi er vant til herhjemme, og overalt er skiltningen meget fin. Kører du efter de amerikanske vejnumre, kan du næsten ikke køre galt i byen.

Specielle færdselsregler

Amerikanerne har en række færdselsregler, der er lidt anderledes, end vi er vant til fra Europa. Den mest kendte er nok reglen om, at det er tilladt at dreje til højre ved rødt lys, forudsat at der er fri bane og at der ikke er skiltet med det modsatte. En anden velkendt færdselsregel er reglen om, at du ikke må overhale eller passere holdende skolebusser. Overtræder du den regel, får du en klækkelig bøde.

4-Way Stop

På mindre veje og i villakvarterer bruger amerikanerne ofte det, der bedst kan oversættes til et tre- eller firevejs stop. Her er fuldt stop i alle retninger, og det er så den bilist, der først ankom til krydset, der også først må køre frem. Umiddelbart virker reglen lidt forvirrende, men når du har prøvet den et par gange, finder du ud af, at den faktisk får trafikken til at glide en del lettere.

Carpool-baner

En anden amerikansk specialitet er de såkaldte diamant-baner eller carpool lanes på motorveje. Disse baner må kun benyttes, hvis der er mere end én person i hver bil. Banerne er lavet for at lette trafikpresset omkring de store byer, og få pendlere til at køre flere sammen i samme bil. Du kan med fordel benytte carpool-banerne, hvis du altså ikke kører alene.

Kørsel i natur og storby

Kørsel i bjerge og ørkener

Det bjergrige amerikanske landskab og de golde ørkener kan være en lidt af en udfordring for danske bilister. Især vejret kan overraske, når du bevæger sig op i højderne. Vær forberedt på, at temperaturen hurtigt falder, og vær klædt på efter forholdene.

I de amerikanske ørkener ude vestpå kniber det ikke med at holde varmen – her skal du derimod sørge for at tanke bilen op, når muligheden er der og have godt med vand med i bilen. Lad ikke bilens aircondition køre på fuld styrke hele tiden, da det kan overbelaste det elektriske system og give motorstop.

Kørsel i storbyer

Regel nummer ét i amerikanske storbyer: Vær sikker på, hvor du skal hen, og naviger så efter den lokalitet. Til det er et godt bykort et rigtigt godt redskab. Planlægger du at køre rundt i flere amerikanske storbyer, er det værd at overveje at leje en GPS-navigator sammen med lejebilen, fx når du lejer bil hos AVIS gennem FDM travel. Undgå så vidt mulig kørsel i storbyerne i myldretiden, da det næsten altid er lig med kødannelser og trafikpropper.

AUTOMATGEAR KONTRA MANUELT GEAR

Næsten alle amerikanske udlejningsbiler er udstyret med automatgear, hvilket de fleste danskere lige skal vende sig til. Når du har lært, at der ikke er nogen kobling at træde ud ved gearskift, og at bremserne virker med det samme, når du trykker på pedalen, skulle du være klar til at indtage de amerikanske veje. Og du har ikke kørt mange miles, før du sætter stor pris på automatgearet, da det er en afslappet og nem måde at køre bil på.

Oplev USA

Kør-selv-ferie i USA

Se spændende kør-selv-forslag