East End i London

Udforsk jack the rippers gamle kvarter

East End, området øst for City of London og nord for Themsen, byder på oplevelser nok til at fylde en hel dag på din storbyferie. Her i seriemorderen Jack The Rippers gamle kvarter kan du udforske det eksostiske Banglatown omkring Brick Lane eller beundre ravnene og kronjuvelerne på Tower of London. I East End kan du få nye indretningsideer på Geffrye Museum eller købe en læderjakke på Petticoat Lane Market. Husk også at nyde en frokost i det grønne og luftige Docklands. Grænserne for East End er ikke officielt sat, men normalt defineres det som området øst for City og nord for Themsen. Området startede som landbrugsland, men efterhånden som befolkningstallet i City begyndte at stige, kom udflytningen mod øst, og East End blev ”født”. I 1800-tallet var udflytningen i høj grad domineret af emmigranter og fattige, og kvarteret blev synonymt med fattigdom, sygdom, kriminalitet og tæt befolkning.

Industrien, skibstransporten og jernbanen kom til bydelen, og netop på grund af disse, blev East End et yndet bombemål under 2. Verdenskrig, og det meste af kvarteret blev udbombet. Men i 1950erne begyndte genopbygningen, og i dag er der fuld gang i byfornyelsen, som bl.a. har medført opførelsen af Canary Wharf og Olympic City, som dannede rammen om Londons værtskab i OL 2012. Bydelen er stadig til en vis grad præget af emigranter og fattigdom, og har stadig den største koncentration af socialt boligbyggeri, men er trods alt nået langt i de sidste 100 år.

Inspiration

Cockneys, Pearlies, East Enders og bengalerne

East End byder på en broget og spændende lokalbefolkning. De mest underholdende er nok The Cockneys. Cockney er en betegnelse for de personer, der er født inden for hørevidde af The Bow Bells (klokkerne i kirken St.-Mary-le-Bow, der ligger i Cheapside i City of London), men oftest associeret med East Enders. Navnet cockney stammer fra den dialekt, de taler, som er en – for udenforstående – temmelig uforståeligt sprog. En del af cockney’erne, The Pearlies, kan spottes på deres perlebesatte dragter. Denne tradition stammer fra frugt- og grøntgadesælgerne i East End, der sidst i 1800-tallet syede perlemorsknapper på deres tøj. Hvert år mødes The Pearlies i St. Martin in the Field for at kåre årets Pearl King og Pearl Queen. En anden gruppe lokale i East End i London er inderne (bengalerne), som bor i og omkring Brick Lane, også kaldet Banglatown. I Brick Lane/Banglatown sælger forretningerne spændende krydderier, eksotisk mad, lækre silkestoffer og farverige sarier. Om søndagen rykker boderne ud på både Brick Lane og de tilstødende gader og skaber et kæmpe gademarked. Du kan også finde enkelte jødiske forretninger i gaden, hvor især den døgnåbne bagleforretning i nr. 159 er værd at stå i kø til.

Kort

Vis på kort