Myter og legender i Dartmoor Nationalpark

Et område svøbt i mystik 

I Dartmoor Nationalpark i Sydengland kan landskabet forvandle sig fra idyllisk til mystisk og ildevarslende på et splitsekund, når tågebankerne lægger sig som et tæppe over området. Det er ikke så overraskende, at de foranderlige heder har inspireret til utallige spøgelseshistorier og myter. Den mest kendte er nok Sir Conan Doyles Baskervilles Hund. Men der gemmer sig mange andre spændende historier i det berømte hedelandskab blandt ruiner, naturfænomener og gamle grave. Tør du besøge dem?

Inspiration

Helvedeshunde og onde ånder

Tågebankerne lægger sig pludseligt over heden som et tungt gråt tæppe. Træer og klipper forvandles til udtværede silhuetter i det fjerne. Landskabet forsvinder og sanserne villedes - ledt på afveje af pixier, som det hedder sig ifølge de gamle myter. Ja, landskabet i Dartmoor er faktisk smurt ind i fortællinger om onde ånder, glubske hunde, pixier og hekse. Netop disse fortællinger satte gang i fantasien hos Sir Arthur Conan Doyle og inspirerede ham til at skrive Sherlock Holmes-klassikeren Baskervilles Hund. Ideen udsprang måske af legenden om Hound Tor; en klynge af mærkværdige granitstensformationer, der siges at være et kuld jagthunde forstenet af onde hekse. Deres lige så uheldige forstenede ejer, klippeformationen Bowmans Nose, står og spejder over heden et par kilometer derfra. Forhekset eller ej, byder de begge på en fortryllende udsigt.

Besøg de hjemsøgte ruiner

Der er ikke i udgangspunkt noget ildevarslende eller uhyggeligt ved et besøg på hverken det gamle kloster, Buckland Abbey, eller ruinerne fra Okehampton Castle, hvor hele familien sagtens kan få en dag til at gå. Men oplever du det restaurerede kloster eller slottet indhyllet i de snigende tågebanker, så forstår du, hvorfor de begge er fulde af spøgelseshistorier. Lady Howard rejser fx hver nat over heden til Okehampton Castle i en vogn lavet af knoglerne fra sine fire myrdede ægtefæller sammen med en djævelsk hund, for at fjerne et enkelt græsstrå fra slottet; den evige straf for sine synder. Og sir Francis Drake, der hjemsøger Buckland Abbey, kører efter sigende også rundt på heden i sin vogn trukket af hovedløse heste og fulgt af sine mange glubske helvedeshunde. Måske du kan høre vognene rasle?


"Det fantastiske landskab er helt i Sir Arthur Conan Doyles ånd. Jeg følte mig bestemt taget tilbage til stemningen i Hound of the Baskervilles - og så er alle områderne bare smukke i sig selv"

- Joan, rejsespecialist i Odense


 

Kort

Vis på kort