Landsbyen Gordes

Byen der levede under jorden

Den fantastiske Provence-by, Gordes, ligger billedskønt på kanten af en klippe i Vaucluseplateauet med udsigt over Cavaillon-slettens grønne landskab. I en spiralform står de grå og hvide bygninger op langs klippen, og på toppen hviler kirken og slottet. Den smukke kulisse og byens charmerende arkitektur gør Gordes til én af de smukkeste landsbyer i Frankrig. Men det er under overfladen, at Gordes bliver rigtig spændende. Svinger du forbi den charmerende bjergby på din kør-selv-ferie, kan du nemlig få et fascinerende kig ind i "det hemmelige Gordes" i gangene under byen.

I hjertet af Gordes

Kirken og slottet på toppen af Gordes får landsbyen til at virke som en uigennemtrængelig fæstning, sådan som de troner over landskabet. Slottet, der blev bygget i 1031 og restaureret i 1525, er et imponerende værk, og kirken er kendt for sit farverige interiør. Gå ad snævre brostensgader, i Provence kaldet calades, og smågader til toppen af Gordes. Op mellem de århundreder gamle bygninger vil du se charmende gamle døre og renoverede husfacader i sten, små gallerier og hyggelige cafeer. Bag dig har du en fantastisk udsigt over dalen og bjergene, der kan ses i horisonten, så langt øjet rækker.

Det underjordiske liv i Gordes

Begravet under Gordes ligger et gigantisk underjordisk netværk af kældre forbundet af gamle stentrapper. Du ser bl.a. et kapel, gamle oliemøller, cisterner, tanke og andre genstande, der fortæller om byens gamle industri- og håndværksliv. Bevæg dig ned i de mørke grotterum og få et indblik i, hvordan man, for at spare plads på overfladen, skabte liv under jorden. Kældrene er et symbol på Gordes' historie og er i dag listet som et historisk monument. Indgangen til "Caves du Palais Saint Firmin" finder du lige nedenfor byens kirke på Rue du Belvédère, der er en af Gordes enestående calades.


"Besøg Gordes ved solnedgang- eller sidst på eftermiddagen. Så kan du bedre undgå kø til byens parkeringsplads, opleve fredelig landsbyidyl og få plads til at nyde udsigten fra de hyggelige brostensgader, som går hele vejen rundt om byen.

- Mette, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort