Grønnere kør-selv-ferier

De første skridt på vejen mod grønnere ferier

Tilnærmet 500.000 danskere tager hvert år på en eller anden form for kør-selv-ferie, enten i egen bil eller med fly og lejebil. Som rejsebureau mener vi, at det at rejse bidrager positivt til vores samfund og vores verden. Når vi har udveksling med andre kulturer, smager på det, vi ikke kender og bliver bekendte med det, der før var fremmet, bliver fordommene mindre og horisonten større. Vi henter inspiration i andre verdensdele, der bidrager til at vi ser både os selv og andre i et nyt lys. Det må vi ikke miste.

Men når du først har valgt at tage ud i verden, kan du med nogle aktive valg gøre det på en grønnere måde – uden at det går udover rejseoplevelsen. I FDM travel har vi som ambition at gøre kør-selv-ferien grønnere ved at:
•    bevidstgøre omkring din kør-selv-feries CO2-påvirkning
•    rådgive dig til at gøre din kør-selv-ferie grønnere
•    tilbyde mere grønne kør-selv-produkter

Derfor kan du her på siden læse meget mere om:

Vi ved godt, at vi som rejsebranche ikke bliver grønne over natten, men sammen kan vi faktisk gøre en forskel. Vi håber, du vil tage de første skridt sammen med os på vejen mod grønnere kør-selv-ferier.

DANSKERNE VIL GERNE REJSE MERE BÆREDYGTIGT 

Når danskerne skal vælge bæredygtige rejser er der ifølge Epinion særligt tre aspekter, de kigger på

1. CO2-udledningen
2. At destinationen arbejder aktivt med bæredygtige initiativer (naturbevaring eller sociale projekter)
3. At det er et sted med få eller ingen turister, (dog stadig med seværdigheder og aktivitetsmuligheder)

Sådan arbejder vi hen mod grønnere kør-selv-ferier

1. Vi Informerer om din kør-selv-feries faktiske co2-aftryk

Rigtig mange danskere vil gerne rejse grønnere - udfordringen er, at mange ikke rigtig ved hvordan. I øvrigt mener mange, at rejsebranchen ikke informerer godt nok om rejsernes klimaaftryk og bæredygtige alternativer. Det første skridt for at skabe forandring og gøre din kør-selv-ferie grønnere er derfor at tydeliggøre, hvad din rejse reelt efterlader af CO2-aftryk. I samarbejde med E/A Energianalyse arbejder vi på at synliggøre klimaaftrykket for kør-selv-ferier og dermed gøre det nemmere for dig, som kunde, at træffe klimabevidste valg. Derfor er vi i gang med, at:

  • udvikle en klimaberegner, så du kan udregne din rejses CO2-aftryk ift. valg af transportmiddel og overnatning - så er det nemmere at finde ud af, hvor du kan skære ned 
  • tydeliggøre hvad CO2-aftrykket er på vores kør-selv-forslag, så du kan træffe et informeret valg (kommer i 2022)

 

2. Vi vejleder dig i, hvordan du nedsætter din kør-selv-feries CO2-aftryk

Sammen med den grønne tænketank CONCITO og turismeforsker Bodil Stilling Blichfeldt har vi udarbejdet guides og informationsartikler, hvor du får:

3. Vi Introducerer kør-selv-ferie i Elbil (2022)

I samarbejde med FDM introducerer vi i 2022 kør-selv-ferier i el-bil, hvor ruter, overnatning og stop på vejen er tilpasset ferie i elbil. I den forbindelse kigger vi også på de hoteludbydere, vi arbejder sammen med, for at sikre, at de har fokus på grøn omstilling og fx faciliteter til elbiler. 

  • Kør-selv-forslag med ruter tilpasset elbilens rækkevidde
  • Vejledning til at finde ladestandere undervejs
  • Sørge for overnatningssteder, der har ladestandere
  • Arbejde for at gøre det nemt og billigt at lade undervejs i udlandet 
  • Muliggøre leje af elbil på destinationen

"Vi opfordrer alle til at tage på færre rejser og at rejse med respekt for både klima, kulturarv og lokalbefolkning"

Få konkrete tips til, hvordan du bliver en mere bæredygtig turist


 

FN's verdensmål

Sådan bevæger vi os mod grønnere kør-selv-ferier

I 2015 formulerede Verdens ledere 17 mål for bæredygtig udvikling. Det er i disse 17 mål, at vi har fundet de områder, hvor vi som kør-selv-ferie-bureau mener, vi bedst kan bidrage til at skabe en mere bæredygtig verden. Vi er klar over, at der stadig er langt vej i mål, før vi kan kalde os en bæredygtig branche - men vi har taget de første skridt på vores grønne rejse mod en bæredygtig fremtid.

Læs mere om de Verdensmål, vi fokuserer på, på FN's hjemmeside:
Verdensmål nr. 13: Klimaindsats
Verdensmål nr. 17: Partnerskaber for handling

Vores rolle som rejsebureau

Rejser har stor påvirkning af klima og lokalmiljø. Det kan vi desværre ikke ændre på fra den ene dag til den anden. Selvom den teknologiske udvikling hver dag gør rejser og transport mere bæredygtig, så er løsningen ikke lige om hjørnet. Den nemmeste måde at gøre noget er selvfølgelig at holde helt op med at rejse.

Som rejsebureau kommer vi dog ikke til at opfordre dig til at blive hjemme; dels fordi vi er en forretning, der lever af at sælge rejser, men også fordi vi ikke mener, at løsningen er at droppe vores færd ud i verden fuldstændigt. Turisme er nemlig en stor indtægtskilde for mange af verdens lande og er også en afgørende faktor i fx naturbevarelse, da naturområder og dyreliv fredes til glæde for de lokale og turister i stedet for at blive kultiveret til fx landbrugsjord. 

Vi opfordrer dog alle til at tage på færre rejser og at rejse med respekt for klima, kulturarv og lokalbefolkning. Det er et ansvar, vi skal tage på os både som rejsebranche og som forbruger. Måske kan vores opmærksomhed på bæredygtighed endda være med til at åbne op for en verden af oplevelser, muligheder og eventyr, som vi ikke så før.

Det gør vi som virksomhed:

FDM travel er en del af FDM og vi er dermed underlagt deres ESG-politik (Environmental, social and corporate governance). Som koncern har vi naturligvis fokus på klima og miljø i den daglige drift.

Du kan læse mere om vores indsatser på www.fdm.dk/om-fdm/fdms-samfundsansvar

Som rejsebureau arbejder vi, som nævnt ovenfor, for at skabe grønnere kør-selv-ferier, og derudover har vi udarbejdet retningslinjer for at reducere vores CO2-aftryk på studierejser, hvilket du kan læse mere om her.

Vores samarbejdspartnere

E/A Energianalyse: er et konsulentfirma, der rådgiver og forsker inden for energi- og klimaområdet. Vi har bedt dem lave beregninger af CO2-aftrykket i forbindelse med forskellige transport- og overnatningsformer. Det er disse beregninger, vi har brugt som basis for vores klimaberegner. Du kan læse hele deres rapport her.

CONCITO: er Danmarks grønne tænketank og har ageret rådgivere på vores vej mod grønnere kør-selv-ferier. De har været med i udarbejdelsen af vores tips til, hvordan du gør din kør-selv-ferie grønnere, samt ydet vejledning om klimakompensation og generel rådgivning i forhold til rejsers klimaaftryk. 

Turismeforsker Bodil Stilling Blichfeldt: er turismeforsker og lektor på Syddansk Universitet på Center for Turisme, Innovation og Kultur. Hun har været med til at udarbejde artikler om og guides til, hvordan vi kan blive bæredygtige turister og rejse med respekt for klima, lokalbefolkning, dyreliv og kultur.

Læs mere om grønnere kør-selv-ferie