Grotten Cueva de la Pileta

På vandretur ind i historien

Sorte, røde og brunorange stregtegninger pryder de ujævne klippevægge og vidner om menneskets allertidligste skabertrang. Stalakmitter skyder dramatisk op fra det ujævne gulv, mens faretruende stalaktitter styrtdykker fra klippeloftet og det flakkende lys fra lanternerne kaster skygger på de farverige hulevægge. Kun 30 minutter i bil fra Ronda ligger Cueva de la Pileta, som med hulemalerier der er op til 25.000 år gamle, er en oplevelse uden lige på kør-selv-ferien i Andalusien.

I fodsporene på fortidsmennesket

Grottens indgang ligger på et plateau på den grå klippeside og bilen må kravle op ad de snoede veje for at nå den lille parkeringsplads. Herfra fortsætter I til fods - 200 meters bjergvandring med støt stigning til et lille billetskur, en overdækket terrasse og en helt fantastisk udsigt over det andalusiske landskab. I bjergsiden åbner billetmanden (der også er turens guide) en tung trædør, og I træder ind i grottens mørke.

En fugtig kulde indhyller jer, og det våde klippegulv truer med glatte trin og bedrageriske ujævnheder. Overalt er der en svag lugt af syre, der skyldes ekskrementer fra flagermusene, som flyver på kryds og tværs under hulens loft. Fisk, geder og hjortelignende dyr er tegnet med barnlige streger på grottens vægge, der nogle steder er som velourgardiner, der bølger i tunge folder. Krystalliseret kalk glitrer i lygternes skær og understreger det magiske ved at stå ansigt til ansigt med nogle af de tidligste menneskeskabte kunstværker.

Forbered besøget – det betaler sig

Det er en rigtig god idé at gøre sig nogle overvejelser, inden I kører til Cueva de la Pileta. Det er nemlig kun muligt at besøge grotten med guide, og en rundvisning skal derfor bookes hjemmefra. Turens længde er på cirka en time, hvor man når omkring 500 meter af grottens i alt 2,3 km, og man ser altså kun et udpluk af grottens mere end 3.000 hulemalerier. Så bliv ikke skuffet, når I ikke får set nogle af de store stregtegninger som Cueva de la Pileta er kendt for.

Der er ingen toiletter ved grotteindgangen, men mulighed for at købe vand, sodavand og lette snacks. Sko med en god, skridsikker sål er et godt valg, da mange af klippefladerne og trinnene på stentrapperne er glatte, og selvom Andalusiens sommervarme brager, kan det betale sig at medbringe en varm trøje, da det bliver helt ned til 15 grader i de fugtige grotter. Trods de kolde temperaturer kan et besøg i hulerne varmt anbefales på kør-selv-ferien.


"Det er helt overvældende at gå et skridt tilbage i historien og stå samme sted som et forhistorisk menneske har stået for 25.000 år siden!"

- Mette, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort

Find bil, hotel og fly