Kells Bay Gardens

Et subtropisk paradis

Kells Bay er et af Irlands mest spektakulære steder, og landskabet her er en smuk baggrund for Kells Bay Gardens. Haverne, der lokalt er kendt som "juvelen på ringen", dækker lidt over 17 hektar og indeholder en stor samling af subtropiske planter. Kells Bay Gardens er en af Europas smukke og overraskende haveoplevelse med en berømt samling af bregner og andre eksotiske planter, der vokser i det unikke mikroklima, der er skabt af varmen fra Golfstrømmen, der passerer forbi op langs kysten.

Inspiration

Et utal af haver

Kells Bay Gardens har som navnet angiver flere variationer over havetemaet, og her skal kun nævnes et par af dem.

Urskoven
Kells Bay Gardens er bygget op om interessen for bregner, så urskoven er en af de centrale haver. Mange af bregnerne blevet bragt hertil fra Australien og er plantet i midten af det 19. århundrede, så de nu har tilpasset sig deres nye hjem og synes som den naturlige beplantning.

Palme- og sukkulenthaven
Haven er placeret foran hoved huset og er først udviklet i de seneste år, da der før da stort set ikke fandtes nogen planter fra palme- og sukkulentfamilierne. Før anlæggelsen af haven var det nødvendigt at fjerne den tunge tørvejord for at planter kunne overleve i den ekstremt våde tid, som er her specielt om vinteren. Her er også hentet 200 tons sten fra et lokalt stenbrud for at udbygge den eksisterende stenbund og de eksisterende stenflader.

The Ladies Walled Garden
Haven er fordelt på tre niveauer og da område har et beskyttet miljø kan man her dyrke sarte eksotiske planter og eksperimentere med nye arter. Traditionelt set er de omkransede haver næsten alle symmetrisk opbyggede, men ikke her, hvor stierne fører i alle retninger og hurtigt forsvinder ind i det omgivende landskab.

Sky Walk Rope Bridge
Hængebroen indgår som en naturlig del af haverne ved at give en smukt og anderledes udsigt over kløften – hvis du tør se ned.

En dedikeret indsats

Historien bag haverne går tilbage til begyndelsen af det 19. århundrede, hvor en velhavende familie fra Kerry i 1838 byggede et jagtslot i Kells Bay, og i tiden herefter blev de første haver anlagt. Det var dog først da William Alexander i 2006 købte området og ejendommen, at udviklingen tog fart. William havde som bankmand finansieringen på plads og kombineret med en stor interesse specielt for bregner, så var kursen lagt, og i dag er det Billy Alexander, der har overtaget ansvaret.

Planen er at gøre Kells Bay Gardens økonomisk, økologisk og miljømæssigt bæredygtig. Strategien er at skabe flere rentable indtægtskilder, udvide indsamlingen og fremme naturaliseringen af sjældne og truede subtropiske planter fra hele verden samt anvende lokale ressourcer og fremme genanvendelse.

Så med et besøg kan I - ud over at få en spændende oplevelse - give jeres bidrag hertil.


"Vil i se en ny variation af grønne farver i Irland? så kan besøg Kells Bay Gardens og se et overraskende smukt sted fuldt palmer og bregner på jeres tur rundt på ring af kerry"

- Jesper, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort