Hvalsafari fra Húsavik

Oplev havets yndefulde giganter

Det er i Island, du har de største chancer for at se havets yndefulde giganter – også blåhvalen der er klodens absolutte største, levende skabning. Den kan blive mere end 30 meter lang og veje op til 160 tons. Er du på kør-selv-ferie i det nordlige Island, så bør du tage på hvalsafari fra Húsavik, der er hovedstaden for hvalsafari i Island.

Inspiration

På hvalsafari med traditionel fiskebåd eller en hurtig RIB speedbåd

Húsavik er kendt som hovedstaden for hvalsafari i Island, og et af de absolut bedste steder i hele Europa, hvor du kan opleve havets giganter boltrer sig. Her er der omkring 98% chance for at se hvaler på de mange daglige ture hele året rundt. Du kan vælge mellem flere forskellige typer ture på 2 til 3 timer, med forskellige både. Her er alt fra de elektriske gamle, restaurerede fiskerbåde i egetræ, større motoriserede både, hvor du også kan sidde indenfor eller hurtiggående RIB speedbåde. Selvom havet nogle dage er forholdsvis stille, kan du godt forvente, at båden vipper lidt. Hvalsafari er for alle aldre og skulle du komme til at fryse, har de også flyverdragter til rådighed.

Måske dukker blåhvalen op fra dybet

Efter en times sejlads kommer du ud på åbent hav. Hold endelig øjne og øre åbne og kig efter "åndesprøjt", da dette er et klart tegn på, at der er en hval – eller flere forude. Lige så snart der bliver spottet hvaler, følger båden efter dem. Hvalerne kommer typisk op til overfladen 3-4 gange og tager så et dybere dyk, hvor de kan holde vejret op til fire timer.

Er du en af de heldige, kan du opleve en blåhval og dens hale på vej ned i dybet eller de sort-hvide spækhuggere - men det er meget sjældent. Du har størst chance for at se kaskelothvaler, hvidnæse delfiner, marsvin, pukkelhvaler og vågehvaler. Man er på udkig efter hvaler i ca. 1 time, og så er der en time tilbage imod land.

Mange drømmer om at se hvalerne hopper højt op af vandet. Dette gør de typisk om foråret, hvor ynglesæsonen starter og de gerne vil vise sig lidt frem og om efteråret, hvor de gør det for at få fjernet alle krebs og andre smådyr, som kravler rundt på dem.

Bliver du normalt søsyg, så bliver du det sikkert også på en hvalsafari fra Húsavik, så vi anbefaler, at du tager en søsygepille ca. en time før hvalsafarien starter.

PS. Vidste du at en blåhval unge tager ca. 90 kg. på om dagen!


" Tip: Du kan også tage på hvalsafari fra Akureyri, hvor chancerne for at opleve en af ”The Gentle Giants” er omkring 95%. "

- Christina, rejsespecialist i Lyngby


Kort

Vis på kort