Thingvellir nationalpark

Brudlinjen mellem Nordamerika og Europa

Forestil dig, at du står lige i smørhullet mellem Europa og Nordamerika. Forestil dig så, at du kan dykke i krystalklart vand mellem to tektoniske plader. Umiddelbart en absurd tanke, men det er faktisk muligt i Thingvellir nationalpark. De kæmpemæssige plader tårner sig op i luften - og UNESCO har på grund af parkens unikke geologiske og naturlige elementer, plante- og dyreliv, med rette, optaget området på verdensarvslisten.

Thingvellir er et must-see, når du er på kør-selv-ferie i Island.

 

 

Inspiration

I konstant bevægelse

Det første der møder dig, er indgangen til dalen Almannagja, der i sandhed er bevis på, at Jordens kontinentalplader er i konstant bevægelse. Her går du i brudlinjen langs den nordamerikanske og den eurasiske plade, som rykker sig hele 2 cm om året. Nationalparken ligger ca. 40 km øst for Reykjavik på den nordlige bred af Islands største sø, Thingvallavatn. Den konstante tilstrømning af grundvand gør søens vand ekstremt klart - og det varierede habitat skaber gode forhold for fx den brune ørred og fjeldørreden. Området er derfor yderst populært for lystfiskere og dykkere.

Læs også: Kør den Gyldne Cirkel på Island
 

Nationens fødested

Thingvellir er ikke kun spektakulær i geologiens tegn. Nationalparken er også selveste arnestedet for den islandske republik og nøglen til at forstå nationens historie. Her blev verdens ældste parlament i 930 e. Kr nedsat og den politiske dagsorden tilrettelagt og udøvet frem til 1798 - hvor Danmark i øvrigt opløste tinget. I dag har stedet kun symbolsk værdi, men at der har ligget et parlament lige der, hvor jordens indre maskineri er til fuld skue, gør kun området mere spektakulært.

Maria, rejsespecialist i Odense

Det er gratis at besøge nationalparken, men for en lille sum penge kan du opleve udstillingen i besøgscenteret. Her kan du også købe lidt til den søde tand, eller måske en islandsk sweater i souvenirbutikken

Kort

Vis på kort