Dette bør du være opmærksom på, når du kører i egen eller leaset/lånebil i Storbritannien
Når du som dansker tager din egen bil med på kør-selv-ferie i Storbritannien, så er der et par ting som du bør være opmærksom på. Vi har samlet en række informationer og gode råd og tips ift. kørsel i Storbritannien, når du kører i din egen bil, og for første gang kører i venstre side af vejen. Men der er også et par et par andre ting du skal være opmærksom på, når du tager din egen privatbil med over kanalen til Storbritannien, som ikke er et EU-land. Vær specielt opmærksom på reglen om ejerskabsbevis og tilladelser, hvis du kører ind i Storbritannien med en leaset eller lånt bil.
Første gang i venstre vejbane!
At køre i venstre side af vejen for første gang kan virke udfordrende, især i en venstrestyret bil, hvor du som fører sidder ud mod vejens kant og ikke midten. Det kræver lidt tilvænning, men med nogle enkle tips og en rolig tilgang kommer du hurtigt ind i rytmen. Start med korte og rolige strækninger, f.eks. fra færgen eller tunellen, så du kan vænne dig til spejle, vognbaner og kryds. Automatgear kan være en stor fordel i en udlejningsbil, da det fjerner en potentiel forvirring omkring gearskift med “den forkerte hånd”. Vær ekstra opmærksom i rundkørsler hvor du skal ind til venstre og rundt MED uret.
Hold konstant fokus på din placering i vognbanen. Mange kommer til at køre for langt mod venstre i starten. Brug midterlinjen som pejlemærke og justér efter behov. Vær også særligt opmærksom ved sving og udkørsel fra parkeringspladser, hvor man let kan falde tilbage i højrekørsel. En god medpassager kan være en stor hjælp. Bed dem om at holde øje med trafikken, læse vejskilte og give små påmindelser, især i starten - som f.eks. “husk venstre side i næste kryds”. Det skaber tryghed, mindsker stress og gør oplevelsen mere sikker og overskuelig.
Medbring fysisk dansk kørekort, den danske kørekort-app er ikke nok. Internationalt kørekort er ikke nødvendigt i Storbritannien
Når du kører i Storbritannien som dansker, skal du medbringe dit fysiske EU-kørekort. Den digitale kørekort-app, som mange danskere bruger, anerkendes ikke som gyldig dokumentation i Storbritannien. Selvom landet ikke længere er medlem af EU, accepterer de fortsat fysiske EU-kørekort. Du behøver derfor ikke et internationalt kørekort. Det er vigtigt at kunne fremvise det fysiske kort, hvis du bliver stoppet af politiet eller ved en eventuel ulykke, da det er det eneste, der gælder som juridisk bevis for din køretilladelse.
Medbring original registreringsattest, del 1 (del 2 skal blive hjemme)
Del 1 af bilens registreringsattest fungerer som et bevis på bilens identitet og ejerskab, og den skal du have med, når du kører i udlandet – herunder Storbritannien. Det er denne del, der normalt skal vises, hvis politiet eller toldmyndighederne beder om dokumentation for bilen. Del 2, som bruges til ejerskifte, bør blive hjemme for at mindske risikoen for misbrug, hvis dokumentet mistes. Del 1 indeholder oplysninger om bilen, som kan være nødvendige, f.eks. ved færgeoverfart, vejhjælp eller kontakt med myndigheder.
Medbring forsikringsdokument, dvs. "Grønt kort"
Selvom en dansk bilforsikring som udgangspunkt også dækker i Storbritannien, anbefales det kraftigt at medbringe det såkaldte "Grønne kort". Det fungerer som bevis på gyldig ansvarsforsikring, og det kan være nødvendigt at fremvise det ved grænsekontrol eller i forbindelse med en ulykke. Nogle danske forsikringsselskaber kræver, at du giver besked, før du kører ind i Storbritannien. Tjek derfor betingelserne hos dit eget selskab. Det grønne kort kan typisk downloades via selskabets selvbetjeningsløsning med MitID-login.
Medbring "DK" nationalitetsmærkat (er allerede fortrykt på de fleste danske nummerplader)
For at overholde internationale regler om nationalitetsmærkning på køretøjer, skal du sikre dig, at din bil tydeligt viser, at den kommer fra Danmark. Hvis din nummerplade har et blåt EU-felt med "DK", er det nok. Hvis din nummerplade ikke har dette mærke, skal du montere et separat ovalt "DK"-klistermærke bag på bilen. Britiske myndigheder håndhæver denne regel, og det kan føre til bøder eller problemer, hvis du kører uden korrekt nationalitetsmærkning.
Justér/medbring forlygtekorrektorer/reflektor, hvis bilens forlygter er indstillet/beregnet til højrekørsel
Danske biler er designet til højrekørsel og har derfor asymmetriske forlygter, der lyser mere op i højre side af vejen. I Storbritannien, hvor man kører i venstre side, kan dette blænde modkørende trafik – særligt ved mørkekørsel. Det er derfor vigtigt, at du justerer forlygterne eller sætter særlige klistermærker (headlamp beam deflectors) på, der korrigerer lysretningen. Disse kan købes online eller i biltilbehørsbutikker, og det er et krav i visse områder og situationer, at de er monteret.
Medbring ejerskabsbevis (når bilen ikke er din egen, typisk ved leasing, lån eller leje)
Hvis du kører i en bil, du ikke selv ejer - fx en leaset bil eller en bil, du har lånt eller lejet i et andet land uden for Storbritannien - skal du have en skriftlig tilladelse fra ejeren/udlejeren til at tage bilen med til udlandet. Denne tilladelse bør indeholde information om ejeren, føreren og rejseperioden. Det kan også være nødvendigt at vise dokumentation på dette ved færgeterminaler, grænsekontrol eller ved kontakt med britiske myndigheder. Nogle leasing og udlejningsfirmaer kræver yderligere tilladelse eller gebyr for udenlandsk kørsel eller lande uden for EU, som Storbritannien er.
Medbring refleksvest & advarselstrekant
Refleksvest og advarselstrekant er lovpligtige i mange europæiske lande og anbefales også i Storbritannien, selvom det ikke er et juridisk krav. De er afgørende for din sikkerhed ved uheld eller motorstop, især hvis du bliver nødt til at forlade bilen på en trafikeret vej. Du bør opbevare refleksvesten i bilens kabine, så du hurtigt kan få fat i den, hvis du skal ud af bilen i en nødsituation.
Sørg for at have en vejhjælpsforsikring, der også gælder Storbritannien
Storbritannien er et dyrt land at få vejhjælp i uden en gyldig vejhjælpsaftale. Mange danske vejhjælpsordninger dækker EU og udvalgte lande uden for EU, men dækningen i Storbritannien kan variere, især efter Brexit. Det er derfor vigtigt at dobbelttjekke med dit vejhjælpsfirma, om din nuværende ordning inkluderer assistance i Storbritannien - og hvilke ydelser den dækker. Alternativt kan du tegne en midlertidig tillægsdækning til din rejse.
Få styr på betaling af vejafgifter i Storbritannien
På fdm.dk kan du læse mere og finde links til informationer om vejafgifter og miljøzoner i Storbritannien.
Læs mere her