Peer Gynt-vejen

Oplev den fantastiske natur på Højfjeldets hovedvej gennem Gudbrandsdalen

Peer Gynt-vejen er 57 km lang og går gennem en del af Norges smukkeste fjeldverden. "Højfjeldets hovedvej gennem Gudbrandsdalen" fører jer direkte ind i Peer Gynts rige med kendte steder som Skeikampen i syd, over Fagerhøy, Gålå og Fefor til Dalseter i Espedalen i nord. Fra Dalseter er der ikke langt til Skåbu, Langsua Nasjonalpark og Jotunheimen. Undervejs vil I opleve fantastiske panoramaer over højfjeldet til de omgivende søer og fjelde som fx Nisjuvatn, Dørdalsknappen, Jotunheimen, Rondane og Rutenfjellene.

Peer Gynt-vejen blev åbnet i 1956 og er en sommervej, der åbner når sneen er borte om foråret (ultimo i maj eller primo juni) og lukker når den første sne falder om efteråret. Rutens højeste punkt er Listulhøgda med 1.053 m.o.h.

Peer Gynt-vejen er delt op i to bomstrækninger: Skeikampen til Gålå og Fefor til Dalseter. Vejen mellem Gålå og Fefor er offentlig vej med forbindelse til Vinstra og Harpefoss. Der er bomme ved Skeikampen, Gålå og Dalseter i Espedalen, og der kan kun betales med kreditkort (Mastercard eller Visa). Strækningen fra Skeikampen til Gålå koster ca. 85 NOK (2020 priser) og stækningen  fra Fefor til Dalster koster ca. 75 NOK (2020 priser).

Inspiration

Hvorfor "peer gynt"?

Gudbrandsdalens smukke natur og traditionsrige kultur har inspireret mange kunstnere. Sagn og fortællinger indeholder alt fra nisser og trolde til historiske personer som for eksempel den lokale Per Gynt, der inspirerede Henrik Ibsen, da han skrev sit litterære værk Peer Gynt.

Peer Gynt er et dramatisk digt af Henrik Ibsen fra 1867. Det fik premiere d. 24. februar 1876 på Christiania Theater i Christiania (som i dag hedder Oslo) med musik af Edvard Grieg. Historien er bygget over sagnene om Peer Gynt, der var rensdyrjæger i Gudbrandsdalen i 1600-tallet.

I stykkets 2. akt bliver Dovregubben fremstillet som en mægtig troldkonge og et familieoverhoved som bor med sit hof af underjordiske væsener i "Dovregubbens Hall" i "Ronden" (Rondane: fjeldområde øst for Gudbrandsdalen). Hovedpersonen Peer Gynt møder i 5. akt Dovregubben som en gammel, udplyndret omstrejfer.

OBS: Tag evt. en ekstra overnatning på det historiske Nermo Hotel der ligger smukt i Hafjell med flot udsigt over Gudbrandsdalen. Her vil I opleve en varm og afslappet atmosfære med fokus på kvalitet og komfort.

Kort

Vis på kort