Rjukan - historisk industriby

Industrihistorie på UNESCOs verdensarvsliste

Rjukan ligger langt inde blandt Telemarks bjerge ved foden af Gaustatoppen. Med god adgang til masser af billig vandkraft blev dalen i begyndelsen af 1900-tallet omdannet til en betydelig industriby.

Hele byen blev opbygget af virksomheden Norsk Hydro, med den initiativrige ingeniør Sam Eyde i spidsen. Som en planlagt "company-town" blev hele byen designet ned i mindste detalje af datidens ypperste arkitekter. Rjukan har det meste af tiden bestået af 12.000 indbyggere, men efterhånden som meget af industrien blev lukket ned, bor der i dag lige over 3.000 indbyggere i byen, som i stor grad ernærer sig ved turisme.

I 1934 etableredes verdens første produktion af tung tvand på Vemork i udkanten af Rjukan. Tungt vand kunne bruges i produktionen af atombomber og var derfor af stor interesse for Nazi-Tyskland. Produktionen blev dog udsat for flere sabotageaktioner, som forhindrede Nazisternes i at udnytte det tunge vand. Både Rjukan by og de tilhørende historiske industrianlæg, giver et interessant indblik i industrialiseringen af Norge. Udover et besøg i byen er Norsk Industriarbejder Museeum på Vemork et besøg værd.

Kort

Vis på kort

Oplev Norge - skab din egen historie