Middelalderbyen Monsaraz

En by der oprindeligt går tilbage til romertiden

Monsaraz er en af de ældste bosættelser i Portugal og har ligesom alle andre byer i regionen været besat af romerne, vestgoterne, araberne, Mozarabs, jøderne og i det 8. århundrede faldt Monsaraz under de arabiske styrkers herredømme. Allerede i 1200-tallet var her en betydelig fæstning samtidig med at kong Sancho II støttet af kristne tempelriddere endelig afsluttede de mange besættelser.

Monsaraz har siden Braganza slægtens indtog Alentejo været underlagt Vila Viscosa, og siden har de to byer delt skæbne.

Nutidens Monsaraz har sit udspring i Middelalderen, hvorfra mange af husene bygget i kalk og skifer på skråningerne op mod borgen på klippetoppen knejser. Det er også i den periode den sidste udbygning af borgen finder sted, hvilket antyder, at freden ikke havde indpasset sig endeligt.

I dag knejser Monsaraz fortsat som en middelalderlig borg, der beskytter grænsen mod Spanien og indgangen til byen, er gennem en af de fire byporte. Her er porten Porta d’Évora den vigtigst beskyttet med et kubisk tårn, og vel inde i byen er murene og befæstelsen et must-see. Nyd byens centrum og bygninger, og specielt kan I lægge mærke til kirken Igreja Matriz de Nossa Senhora da Lagoa i smuk renæssance stil eller besøg Monsaraz’ sognekirke Santa Maria do Castelo huser med et rigt udsmykket marmor gravkammer, dateret fra det 13. århundrede. Ved siden af er et religiøst museum, hvor I kan se et kalkmaleri fra det 14. århundrede forestillende en dommer, der på samme tid fristes af djævelen og opmuntres af Kristus’ majestætiske retfærdighed.

Kort

Vis på kort