Spaniens Cava område - Cava Route Catalunya

Cava, cava og atter god cava

Cava Route Catalunya er det uofficielle navn for ruten gennem Penedès-området, der ligger på strækningen mellem Barcelona og Tarragona, og er et af de ældste vinproducerende områder i Europa. Området ligger mellem de kystnære højder Serra del Garaf og de højere bjerge i baglandet, og her er uendelige vinmarker med et væld af større og mindre vingårde. Mange af vingårdene er familieejede eller kooperativer og her er rig anledning til et stop for at smage den lokale produktion eller tage en flaske eller to med til en stille aften.

Vil I se druehøsten, så foregår den i månederne august til oktober, hvor de hvide druesorter macabeo, xarel-lo, parellada og chardonnay plukkes. Penedès-området har et utal af vingårde, og I kan få et overblik over gårdene her, så i kan planlægge jeres besøg.

Denominación de origen protegiga (dop) 

Penedès-området er vurderet som et af de bedste vinproducerende områder i Spanien – på højde med Rioja – men mere kendt for produktionen af den mousserende vin cava. Området er omfattet af en Denominación de Origen Protegida (DOP), der betyder at cava kun kan produceres indenfor det område, der består af Penedès-regionen og enkelte af de omliggende kommuner.

Cava fremstilles samme vis som champagne, hvor den første gang gærer i fade, hvorefter den gærer en gang mere og denne gang på flaske ved at tilsætte sukker. Flaskerne hviler derefter ni måneder i vandret stilling og danner et bundfald, som fjernes ved at dreje dem en kvart omgang to gange om dagen.

Sant Sadurní d'Anoia er hovedstaden for cava. Det var her at José Raventos for første gang proppen på en cava-flaske springe i 1872 på vingården Codorniu og så var eventyret om cavaen r i bogstaveligste forstand skudt i gang. Codorniu er sammen med Freixenet områdets største vingårde, men vi vil alligevel anbefale at besøge en eller flere af de mndre vingårde, hvor I bogstavelig talt kan møde sjælen bag vinen.

Kort

Vis på kort